Politiskt spel kan stoppa folkomröstningen

Folkomröstningen om "Framtidens skola" är en känslig politisk fråga i Luleå. Intensiva diskussioner pågår i kulisserna mellan partierna. Lösningen kan bli – ingen folkomröstning.

OKLART. Yvonne Stålnacke vet inte när frågan om en folkomröstning om skolan når fullmäktige.

OKLART. Yvonne Stålnacke vet inte när frågan om en folkomröstning om skolan når fullmäktige.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-09-07 07:30

Detta trots att samordningsgruppen "Hela kommunen ska leva och lära" samlat in drygt 8 000 namnunderskrifter, 2000 fler än vad som krävdes. Det räcker nämligen med att två tredjedelar av kommunfullmäktige tar ställning emot en folkomröstning.

Enligt NSD:s uppgifter kan det bli så att Miljöpartiet och Moderaterna gör gemensam sak med Socialdemokraterna. Tillsammans har de 44 av kommunfullmäktiges 61 mandat, vilket är 72 procent och alltså drygt två tredjedelar.

Att S ogärna ser en folkomröstning om ett beslut som redan är klubbat och delvis genomfört (Svartöstadskolan är stängd) är ingen högoddsare.

– Det vi gör just nu är att vi tittar över om det över huvud taget finns en möjlighet att ta ut två alternativ som det går att folkomrösta om. Läser man underlaget från listorna så är det ju väldigt vitt skrivet. Däremot är det förstås viktigt att ta till sig budskapet, att man upplever processen som odemokratisk. När ärendet kommer upp i fullmäktige törs jag inte säga, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Socialdemokraternas samarbetspartner Miljöpartiet har inte bestämt sig.

– Det är ett oklart läge och det pågår diskussioner. Å ena sidan är det komplicerat att genomföra en folkomröstning efter att beslutet är fattat. Men läget är värre än så. Beslutet är ju till viss del redan omsatt i verkligheten. Samtidigt är det inget roligt läge att gå emot en folkomröstning som uppnåtts med så pass god marginal. Nyckeln är hur frågan ska ställas så att det blir begripligt för folk. Det måste vara två tydliga alternativ. Sedan är det ju så att kritiken är tvådelad. Dels hur processen genomförts, dels resultatet av processen, säger Jan Nyberg, gruppledare.

Inte heller Moderaterna har satt ned foten.

– Vi för en öppen diskussion. Det är inget snack om att det är en stark yttring för en folkomröstning. Samtidigt känns det märkligt att hålla den i efterhand med möjligheten att riva upp ett taget beslut. Vi tycker också det finns frågetecken kring hur alternativen ska se ut. Även om en folkomröstning bara är rådgivande så behöver vi tänka till ordentligt här, säger gruppledaren Anders Josefsson.

Frågan som samordningsgruppen föreslår omröstning om lyder: Att genomföra Framtidens skola – eller göra om så att skolan utvecklas utan stordrift och att berörda ges möjlighet att vara med att utforma en ny plan.

Mandatfördelning

FAKTA

Så här är mandatfördelningen i Luleå kommunfullmäktige:

Socialdemokraterna: 31 mandat.

Moderaterna: 9 mandat.

Miljöpartiet: 4 mandat.

Vänsterpartiet: 4 mandat.

Sverigedemokraterna: 3 mandat.

Liberalerna: 3 mandat.

Centerpartiet: 2 mandat.

Rättvisepartiet: 2 mandat.

Kristdemokraterna: 2 mandat.

Landsbygdspartiet: 1 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!