Det är dagen efter det tolv timmar långa bombdramat i Luleå centrum.
En förundersökning är inledd (se separat artikel) för att försöka ta reda på vem som ligger bakom skokartongen som placerades utanför polishuset och som upptäcktes natten till onsdagen. Under flera timmar under natten och onsdagsmorgonen var det en liten avspärrning, och bland annat kunde en SVT-reporter stå och rapportera bara någon meter från den misstänkta bomben.
LÄS MER: SVT-reportern livesände – två meter från bomben
Med facit i hand var inte det särskilt bra. Det konstaterar Patrik Ström, som är ställföreträdande områdeschef på polisen i Luleå.
– Det hade naturligtvis varit önskvärt att man spärrade av ett större område direkt. Jag vet inte varför det inte gjordes, det kan bara de som jobbade svara på. Man kanske gjorde bedömningen initialt att det inte hade någon sprängverkan. Polisinsatschefen var på plats på morgonen och gjorde en större avspärrning, säger Patrik Ström.
Det visade sig sedan att det inte var en bomb i skokartongen - utan ris.
Vad kan du säga om meddelandet som ska ha suttit på?
– Det är information som ingår i förundersökningen.
Under tiden bombgruppen flögs upp från Stockholm och deras utrustning kördes upp från Umeå spärrades stora delar runt polishuset av. Folk fick lämna sina hem, butiker stängas och trafiken ledas om. Trots väntan och det kaos som uppstod tycker Patrik Ström att bombgruppen agerar snabbt.
– Jag tycker det går relativt fort med tanke på att de sitter i Stockholm. Om vi skulle ha resurser på plats kanske de skulle få träna på det här en eller två gånger per år, kontra det som är nu när bombgruppen gör det varje vecka.
Och i sådana här fall måste polisen agera som om det vore skarpt läge.
– Vi måste ta det här på allvar och ta hänsyn till att det skulle kunna vara en skarp laddning. Nu var det rätt centralt och det skulle får en stor påverkan på det runtomkring.
Ni sätter stora resurser på den här typen av händelser, innan det här var det mjölet som skickades till Sunderbyn. Hur går tankarna hos er?
– Vi kan vädja till människor ute i landet att man inte ska göra såna här grejer om man är missnöjd med något. Det tar mycket resurser från oss. Det tar tid från ärenden som baseras på verkliga händelser, säger Patrik Ström.