För en månad sedan kom beskedet att all verksamhet i Northland Resources gruva i Kaunisvaara utanför Pajala skulle upphöra.
Sedan dess har arbetet med att få i gång verksamheten igen pågått för fullt – och det på flera olika fronter.
En av aktörerna i det arbetet är det kommunala bolaget PUAB, Pajala utveckling AB. För drygt två veckor sedan beställde de en utredning på vad en avveckling samt en fortsatt gruvdrift skulle innebära för regionen.
Den rapporten blev klar i veckan, och under torsdagen presenterades resultatet av rapporten, gjord av teknologie doktor Stellan Lundberg.
Rapporten har tidigare i veckan lämnats till ett par departement.
Hans rapport är omfattande, genomarbetat och innehåller mycket kurvor, staplar, siffror och statistik som alla talar sitt tydliga språk: Försvinner gruvan kommer samhället på sikt att försvinna, regionen försvagas och även Sverige som land kan tappa viktig mark på den internationella marknaden.
– Starka aktörer som staten, regionen, LKAB och Peab med flera måste i samverkan medverka till en långsiktiglösning som snarast kan sjösättas, menar Lundberg.
Och just tiden är en viktig faktor för arbetet med att rädda gruvan.
– Någon form av beslut kommer inom den närmsta framtiden, så mycket är nog säkert. Det måste det göra med tanke på läget vi är i nu, säger Bengt Niska som är en av de drivande krafterna bakom arbetet.
Han fortsätter:
– För min del kan jag nästan inte tänka mig något annat än att vi kan lösa det här. Det är så mycket som står på spel. Jag är optimist.
Och under torsdagen kom det också nya signaler från regeringen som kan få positiva effekter.
Under en interpellationsdebatt i riksdagen svarade nämligen näringsministern Mikael Damberg (S) så här på en fråga hur regeringen ska göra för att hjälpa Northland:
– Vi har fört diskussioner med LKAB, och de har sagt till mig att de ser möjligheter i framtiden till vissa synergier som kanske kan hjälpa upp verksamheten för Northland. Vi har diskuterat vad både vi och LKAB kan göra för att underlätta för gruvnäringen i Norrbotten som helhet. Vi gör vad vi kan för att det här ska bli bra. Ingen tjänar på att den här gruvan står still.
Damberg påpekar dock att det inte är aktuellt för LKAB att ta över hela gruvdriften.
– Att LKAB ska gå in och ta över ett privat företag mitt i en rekonstruktion är inte särskilt troligt, säger han och fortsätter:
– Jag har löpande kontakt med landshövningen för att hålla mig uppdaterad om läget och jag följer utvecklingen noga.