På jakt efter nya "sambor"

Bostadslös student? Här kan hjälpen finnas, åtminstone för ett tag...

20 augusti 2019 05:30

l Luleå Campus börjar cirka 1500 studenter på onsdag.

Ge tak åt en student på LTU heter en Facebook-grupp. Där finns bland annat i Niklas Eliasons och Aron Karvonens boerbjudande: "Under nolle-perioden och studiestarten hyr vi (två lagomt sköna grabbar) ut ett gäng sovplatser i vår 3'a, med krypavstånd från universitetet, men ännu viktigare till ICA samt två pizzerior med serveringstillstånd."

– Ett helt gäng har hört av sig, berättar Niklas Eliason som tillägger att det är som vanligt med att många sent antagna saknar tak över huvudet.

Än så länge har ingen haft vägarna förbi den 75 kvadratmeter stora lägenheten på Professorsvägen på Porsön – där de har en loftsäng och en extrasäng i vardagsrummet.

– De kommer nog till inskrivningen nästa vecka, säger han på fredagen och avslöjar att han även ska hyra ut sin egen säng eftersom han får bo hos tjejen.

Kriterier som duon ställer på sökande är " valfritt kön, så länge du håller det för dig själv. Rök gärna, men inte inne. Ha sex, men inte med oss. Drick mycket om du vill, men varannan vatten."

Ni skriver att ni gillar disco och och saker som blinkar och låter?

– Det var så vi hittade varandra. Det är viktigt med gemensamma intressen när man bor med varandra.

Och att sökande ska ha "3 riktiga vänner IRL"?

– Det skrev vi lite på skoj. Men det är viktigt att man fungerar med andra människor.

Ett plus är också om hen är intresserad av teknik- eller musikintresserad.

De båda datastuderande erbjuder också någon att flytta in permanent.

"...är du inte fullkomligt tappad finns möjligheten att bo kvar även efter studiestart. Vid flera sökande kommer det hållas en Battle Royale med dryckeslekar för att gallra ut den mest lämpade."

Både 30-åringen och 22-årige Aron Karvonen, som är inne på sitt tredje studieår på LTU, är redo att dela med sig av erfarenheter de samlat på sig då de varit engagerade i mycket.

– Jag har hunnit med en hel del, säger Niklas Eliasson som är inne på sitt femte studieår.

Han menar också att de senaste årens byggande av studentbostäder förbättrat situationen i Luleå. Samt att det visat sig att nya studenter som missar nollningsperioden oftare lämnar studieorten i förtid.

– Första perioden är det viktigt att ha någonstans att bo, säger han och prisar det han beskriver som en fin kultur – att studenter med boende erbjuder bostadslösa en säng eller soffa den första tiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Spetth