Varje sommar vallfärdar sportfiskare till de hetaste sträckorna längs Torne älv i hopp om att få en vandrande storlax på kroken. Bland sportfiskarna lever också hoppet om att få se ett nytt rekordår, likt den massiva laxinvasionen 2014. Då räknades runt 100 000 laxar, och det sades att uppgången inte hade varit så stark sedan slutet på andra världskriget. 2015 blev något sämre och såg lite över hälften, runt 58 000 laxar.
LÄS MER: Rekordmånga laxar i älven
I slutet på maj gick startskottet på vildlaxarnas årliga vandring uppför Torne älv. Laxräknaren i Kattilakoski, runt tio mil norr om älvmynningen, har sedan 2012 registrerat laxarna med hjälp av ett ekolod. Och årets vandring ser ut att sticka ut, berättar forskaren Atso Romakkaniemi vid finska naturresursinstitutet Luke.
– Vi observerade den första laxen vid den normala tiden – under de två sista veckorna i maj. Men den dagliga mängden lax har varit mycket hög jämfört med tidigare år, säger han.
20 603 laxar hade passerat Kattilakoski den 9 juni. Det är en rekordstart även jämfört med superåret 2014 då runt 3 000 laxar hade registrerats vid samma datum.
– Vi följer migrationen uppströms även i Simojoki, en närliggande älv i Finland. Och i båda älvarna har vi haft väldigt tidiga och väldigt starka vandringar.
Forskarna bedömer också att runt 20 procent av alla laxar i Torne älv inte syns på ekolodet. Den totala siffran kan alltså vara högre. Nu väntar de in vandringskulmen som brukar nås i slutet på juni eller i början av juli.
– Vi vet såklart inte när kulmen inträffar. Men om det blir som ett normalår så kommer de totala siffrorna att vara väldigt höga. Det ska bli intressant att följa, säger Atso Romakkaniemi.
De positiva siffrorna för beståndet av vildlaxen svärtas ned av den mystiska laxdöden. Många av laxarna har de senaste åren flutit upp döda på land. Svenska och finska myndigheter ska i år samarbeta för att försöka gå till botten med orsaken.