Blunder av sjukvården
En präktig fadäs har inträffat vid Sunderby sjukhus.Mattias Lönn, 29 år, från Östersund, opererades för lårbensbrott - trots att det var hans knä som var skadat.- Först var jag rätt chockad, nu är jag bara uppgiven, säger Mattias Lönn från sjuksängen på Östersunds sjukhus.
En metallplatta och nio skruvar. Det är vad som sitter i Mattias Lönns lårben efter en operation på Sunderby sjukhus, en operation som aldrig skulle ha gjorts.Foto: STEFAN NOLERVIK/ÖP
Foto: Stefan Nolervik/ÖP
Fredagen för en vecka sedan var han på en skotertävling i Luleå.
Mattias Lönn, som varit en av Sveriges bästa skotercrossåkare med ett SM-guld som bästa merit, deltog i tävlingen mest för skoj skull.
- Egentligen har jag lagt av, eller trappat ner kanske är rätt ord.
Under tävlingen i Luleå inträffade en olycka i ett lopp där Mattias Lönn troligen, han är inte säker, fick en skoter över ena benet.
- Jag sade till sjukvårdarna att jag inte hade speciellt ont, det enda jag kände var ett ömmande knä, säger Mattias Lönn.
Sjukvårdarna tyckte dock att det var bäst att han åkte till Sunderby sjukhus - för säkerhets skull.
Traumalarm
På Sunderby sjukhus orsakade händelsen ett traumalarm. Det påstods att att patienten varit utsatt för så kallat högt energivåld. Larmet nådde både kirurgavdelningen och ortopeden.
Anders Sundelin, verksamhetsansvarig för ortopeden i Norrbotten, säger att det vid ett sådant larm piper det i mångas sökare på sjukhuset.
- När patienten kom till oss hade han väldigt ont, morfinkrävande smärtor, säger Anders Sundelin.
Mattias Lönn röntgades och där upptäcktes något som uppfattades som en spricka ovan knäleden.
- Utifrån röntgenfyndet opererades patienten, säger Anders Sundelin.
Den opererande läkaren satte in en metallplatta med nio skruvar
i Mattias Lönns lårben.
Den läkare som utförde operationen såg inte brottet.
För att kunna se lårbenet tvingas man skära i muskeln vilket inte behövs för att åtgärda skadan.
Fanns inget brott
Två dagar efter operationen, strax innan Mattias Lönn skulle transporteras till sin hemkommun Östersund, gjordes en närmare undersökning av röntgenbilderna .
Och då konstaterades det att det inte fanns något brott.
- När sköterskan visade mig bilderna frågade jag henne om hon kunde visa var brottet fanns. Hon kunde inte se brottet och hämtade därför hjälp, men inte heller hjälpen kunde se något, säger Lönn.
Då fick Mattias Lönn chockbeskedet.
- Jag hade opererats helt i onödan.
Lex Maria- anmäls
Anledningen till händelsen är, enligt Anders Sundelin, att jourhavande ST-läkare feltolkade bilderna och uppfattade att det fanns en fraktur i lårbenet.
Feltolkningen orsakades av en så kallad rörelseartefakt, vilket betyder att patienten har rört på benet under bildtagningen.
- Det är just denna process som kan ge till synes mycket övertygande, men ändå falska bilder av benbrott.
Händelsen kommer nu att lex Maria-anmälas.
- Men vi kommer också att ha en intern utredning. Under nästa vecka ska vi gå igenom ärendet och dess rutiner, säger Anders Sundelin.
Han säger också att händelsen är otroligt beklaglig och han säger att både han och berörd personal är mycket ledsna att det här kunde hända.
För Mattias Lönn, som tävlar för Östersunds SSK, är händelsen oerhört tragisk.
- Läkare har skruvat ihop mitt friska ben, säger han bedrövat.
Många frågor
Han berättar att han var chockad till en början, men att han nu bara känner sig uppgiven.
- Man har många frågor. Jag spelar fotboll i division fyra, kan jag fortsätta med det? Kommer jag att besväras av metallplattan? Tja, det finns många frågor.
Mattias Lönn har talat med den opererande läkaren. Han har frågat läkaren hur det kunde bli så här tokigt, hur läkaren tänkte och om han såg brottet.
- Läkaren kunde bara beklaga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!