Vi har tidigare uppmärksammat planerna på en bergtäkt på Markberget, några kilometer norr om Norra Sunderbyn. Norrbottens entreprenad och maskin AB (Nema), vars vision väckte protester redan i samband med den första samrådsrundan i fjol höstas, har nu en komplett tillståndsansökan för handläggning hos länsstyrelsen, som gick ut med en kungörelse för drygt två veckor sedan.
I veckan hölls ett byamöte med ett 50-tal församlade när även ett beslut fattades om att bilda en byaförening i Norra Sunderbyn för att ge extra tyngd åt protesterna.
– Vi jobbar vidare mot bergtäkten men vi har inte konstituerat föreningen ännu, utan det sker vid ett separat möte, säger småbarnspappan Matthias Asplund, 44 år, en av de boende.
– Vi är jätteoroade. Hela byn är engagerad, säger Bernt Henriksson, som kallade samman till mötet.
Synpunkter från byborna har samlats in till ett kommande yttrande, där planerna på bergtäkten kraftigt ifrågasätts utifrån en rad aspekter.
Inte minst vad gäller transportlösningen, som de anser att Nema inte har utrett tillräckligt.
– De säger själva att de har en lösning gällande vägar och transporter men de visar inte upp den.
I dag finns fyra utfarter från Norra Sunderbyn men i och med att Trafikverket anlägger en ny trafikplats längs Riksväg 97 med start nästa år, försvinner tre av dem.
Nemas enda alternativ blir att frakta gruset via Knösenvägen via Norra Sunderbyvägen till 97:an.
– Alla grustransporter går förbi ett flertal hus med gårdar, grillplatser och lekområden, säger Bernt Henriksson.
Och antalet dagliga transporter beräknas kunna bli så många som ett 100-tal dagligen.
– Sex lastbilar i timmen, var tionde minut. Ungarna har alltid lekt och cyklat längs med vägarna... Det vore helt kört med detta, säger möbelhandlaren Mikael Sandberg, en av byns profiler.
Dessutom finns många hästägare och lantbrukare i byn och längs Knösenvägen.
– En riktig ”hästby”, med träningsläger och ridvägar upp mot området där bergtäkten ska vara. Var ska de rida med hästarna? undrar Mikael Sandberg.
Bernt Henriksson hänvisar till kommunens Vision 2050, där Norra Sunderbyn utpekas som naturnära rekreationsområde
– Det är skidåkning, bär- och svampplockning, jakt och hundpromenader. Men det blir ingen rekreation när man tvingas fly undan grusbilarna.
Även djurlivet kan drabbas, enligt de boende.
– Det finns mycket älg och björn här, även lappugglor. Men de som vill etablera bergtäkten tar varken hänsyn till det vilda djurlivet eller det tama, säger Mikael Sandberg.
Byborna anser inte heller att det finns ett behov för ytterligare en bergtäkt i Luleåområdet.
– Vi har folk som jobbar i branschen i vår arbetsgrupp och enligt vår analys är behovet mättat, säger Matthias Asplund.
Nema har redan fått avslag hos länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen tidigare, efter tillståndsansökningar i Södra Sunderbyn och Rutviksområdet.
– Då nekades de framförallt på grund av överetablering av bergtäkter. Därför är vi övertygade om att vi kommer att vinna det här, säger Bernt Henriksson.
Vad skulle effekten annars bli för Norra Sunderbyn?
– Det går inte att bo kvar om det skulle bli en bergtäkt här. Boendemiljön blir helt förstörd.
– En bergtäkt i byn är inte i linje med vår framtidsstrategi. Vi har flera barnfamiljer som inte ska behöva utsättas för tyngre trafik. Det ska vara attraktivt att bo i Norra Sunderbyn, säger Matthias Asplund.