Örnäsborna: "Vi känner oss bortprioriterade"

Örnäsborna Sofia Junered och Fatima Linna Trabelsi är besvikna på Luleå kommun. "Vi som bor här känner oss bortprioriterade", säger de.

23 november 2017 05:00

De håller med Jonas Brännberg och Liv Shanga från Rättvisepartiet socialisterna om att kommunen inte har gjort vad man lovat när det gäller Örnässkolan.

– Jag tror de sa allt det där för att undvika protester när de la ner Svartöstadsskolan. Det är respektlöst. Tror de verkligen att de kan komma undan med en sådan sak? Folk glömmer inte, säger Fatima.

De berömmer personalen på skolan och säger att deras barn trivs där.

– Men lokalerna är trånga och det är mycket konflikter, säger Fatima.

Sedan inflikar Sofia:

– Många av oss som bor på Örnäset och har barn är missnöjda. Allt lät ju så bra när de berättade vad de tänkte göra med skolan.

Hon tycker att det borde byggas en gångväg över eller en tunnel under Hertsövägen.

– Det är livsfarligt att gå över där. Jag har själv varit nära att bli påkörd. Och det är många av de med barn som går på Furuparksskolan som inte vågar låta dem gå till skolan själv.

Sofia anser också att Örnäsparken är undermålig.

– Det finns egentligen inte så mycket där. Det enda är en lekpark som barnen inte ens tycker är rolig. Varför kunde vi inte få en likadan som den på Skurholmen? Sedan hade det ju varit trevligt med ett utegym. Belysningen behöver också förbättras, säger hon.

Men de tycker att utemiljöerna över lag behöver ses över på Örnäset och Fatima berättar att lekparken vid huset de bor i är i så dåligt skick att hon inte vågar låta sina barn vara där.

Hon anser även att servicen på Örnäset har försämrats.

– Det känns som att de försöker klumpa ihop oss och Hertsön. För de tar bara bort mer och mer. Vi har ju till exempel en gemensam barnavårdscentral numera.

Örnäset centrum är dessutom i behov av en upprustning enligt dem.

– Vi har en bra matvaruaffär. Men resten ser ganska tråkigt ut. Centrumhuset skulle exempelvis behöva målas om. Och så hoppades vi på att få hit en kiosk eller någon mer butik men fick Sverigedemokraterna och en sexbutik, säger Sofia.

En annan sak de efterlyser är en samlingsplats för invånarna.

– Det bor människor med många olika sorters bakgrund i det här området och det vore bra för gemenskapen, säger Fatima.

Sofia inflikar sedan:

– De skulle ju kunna använda någon av lokalerna i centrum till det. Det vore ju betydligt trevligare än mycket av det vi har.

I dag är det fullt fokus på Örnäset i Folkets röst – missa inte vår sändning som startar 10.30.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund