Omtag i dieselhärva – huvudman misstänkt för grovt miljöbrott

Han dömdes som huvudman i en liga som stal stora mängder diesel. Nu riskerar den 48-årige mannen även rättsliga följder för grovt miljöbrott.

9 maj 2019 06:00

Läs mer: Använde sig av kodnamn.

Läs mer: Hade hemlig information.

Läs mer: Pekas ut som huvudman.

Läs mer: "Han ljuger."

Läs mer: Dieselligan på fri fot.

Det var i slutet av augusti 2013 som polisen slog till mot en gård utanför Luleå efter en tids spaningar. En kvinna och en handfull män greps misstänkta för inblandning i omfattande stölder av diesel, totalt 138 275 liter till ett värde av drygt 1,5 miljoner kronor.

Stölderna genomfördes genom att manipulera obemannade pumpar i Norrbotten och Västerbotten med hjälp av teknisk utrustning och specialgjorda lastbilar.

Den i dag 48-årige mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse för medhjälp till grov stöld och medhjälp till försök till grov stöld. Samma straff fick en 26-årig man.

I övrigt blev domarna ett bakslag för åklagarsidan efter att Anna Bergström yrkat på fängelse för ytterligare fem personer.

Men redan två år innan tillslaget hade misstankar uppkommit om att gården utanför Luleå, där den kriminella verksamheten hade sitt säte, var förorenad av miljöfarligt material.

Sanningen visade sig vara en miljöbomb.

Inom kort ställs 48-åringen inför rätta misstänkt för grovt miljöbrott. Utredningen, som har letts av kammaråklagare Stig Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har visat att det på gården förvarades 13 000 liter av huvudsak miljöfarliga vätskor i form av olje- bränsle- och lösningsmedelsavfall eller andra kemiska produkter. Avfall som har förvarats i kärl ovan jord eller i kärl som har grävt ner i marken på ett sätt ”som medfört risker för natur och människor”.

Stig Andersson påstår också att 48-åringen mellan den 1 januari 2009 och fram till polisens tillslag har bedrivit yrkesmässig verksamhet som omfattas av bilskrotningsförordningen.

Enligt Stig Andersson är delar av den aktuella fastigheten allvarligt förorenat av mineraloljor. Han hänvisar till ett sakkunnighetsutlåtande från Nationell forensiskt center, NFC, där delar av området betecknas som ”helt eller delvis mycket allvarligt eller allvarligt förorenat av mineraloljor”.

– Jag har ju gått på grovt miljöbrott så jag anser att det handlar om ett allvarligt brott, säger Stig Andersson till Norrbottens Media.

Åklagaren kräver även att 48-åringens enskilda firma ska betala en företagsbot på 3 miljoner kronor och att rätten meddelar ett näringsförbud på tre år mot honom.

Advokat Krister Finnsson, som företräder 48-åringen, ville på tisdagen inte kommentera fallet.

På torsdagen hålls en förberedande förhandling i Luleå tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson