Områdeschefen: "Svårt sjuka går först"

Algproblemet i Andträsket slår hårt mot brukare och personal i hemtjänsten. Vissa duschar har inte blivit genomförda, men under onsdagen kommer portabla duschar finnas till hands. "Svårt sjuka går först", säger Anna Fors, områdeschef för stöd i hemmet.

1 augusti 2017 17:35

På tisdagen fick Luleå kommun beskedet, dricksvattnet i Råneå innehåller en typ av blågröna alger. Provsvaret väntas tidigast under torsdagen. Tills dess måste personalen på hemtjänsten i centrala Råneå fortsätta att förse sina brukare med drickbart vatten – på fots eller till cykel.

En krisgrupp har bildats med personer från olika förvaltningar. Det är drygt 80 brukare som påverkas. Inga besök har plockats bort, men vissa besök har kortats av medan andra har förlängts, berättar Anna Fors, områdeschef för stöd i hemmet.

– Vi jobbar för högtryck i Råneå. Det viktigaste är att alla får hjälpen de behöver, säger hon.

Planerarna inom hemtjänsten har fått lägga sina administrativa sysslor åt sidan för att i stället jobba på fältet för att kunna ge brukarna den hjälpen.

– Vi plockar in så mycket extrapersonal som vi kan, men det är semestertider.

Under onsdagen kommer fyralitersdunkar med vatten att köras ut till de berörda brukarna. Från och med klockan tolv på onsdagen kommer det även finnas möjlighet att duscha brukare. Dels i ordinarie duschar, dels i portabla duschar.

– Vi jobbar febrilt med att samordna för att kunna ta de brukarna som behöver till duscharna. Det blir en prioriteringsordning, de som är svårt sjuka och behöver duscha går först.

Hur länge kommer hemtjänsten att mäkta med vattenproblemen?

– Vi fixar det här, det gör vi alltid, säger Anna Fors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Carlansson