Byggföretaget har på kort tid haft två allvarliga arbetsplatsolyckor. I slutet av november föll byggarbetaren Robert Johansson från 15 meters höjd efter att ett valvbord hade vält. Han klarade sig undan med lindriga skador, efter att ha landat i en snödriva, och var tillbaka i arbete kort därefter. Men i mitten av januari skadade sig en 35-årig man, som arbetar för underentreprenören Umia, allvarligt efter att ha fallit från Kuststadsbyggets femte våning.
Internutredningen av de båda olyckorna är fortfarande inte klar.
– Jag har inte fått någon rapport ännu. Så jag kan tyvärr inte ge dig några svar. Men den verkar vara på gång, och jag hoppas veta mer snart, säger Stefan Erixon.
Företaget har vidtagit flera åtgärder efter den senaste olyckan.
– Jag har inte koll på alla detaljer. Det är vår platschef som har bäst koll. Men jag vet att de har gått igenom alla arbetsmoment en gång till efter den senaste olyckan, och vi har haft flera möten med de som jobbar där. Sedan har antalet skyddsronderna utökats. Och vi och företaget som tillverkade valvbordet som välte i samband med den första olyckan försöker reda ut hur det kunde ske. Vissa av våra medarbetare har också fått byta bygge. Vi tänkte att det kunde vara bra att få in några som kanske ser på saker med lite andra ögon, säger Stefan Erixon.
Enligt Magnus Sandestål, som är Svenska byggnadsarbetarförbundets ombudsman i Luleå, och har uttalat sig i facktidningen Byggnadsarbetaren, beror olyckorna på att Nåidens personal är stressad.
På frågan om det kan vara så att arbetstempot helt enkelt är för högt svarar Stefan Erixon:
– Det är klart att det kanske kan gå lite för snabbt ibland när man jobbar på ackord. Vilket de som håller på med nyproduktion gör. Men många i vår bransch jobbar på ackord. De flesta av våra medarbetare vill också det. Och vi vill inte göra dem missnöjda. För då gör de inget bra jobb. Men jag vet inte om vi jobbar snabbare än vad man gör på andra byggen. Och jag vill inte dra några sådana slutsatser. Misstag kan ske oavsett vilket tempo man håller.
Olyckorna har påverkat alla som arbetar inom företaget.
– Alla är bedrövade. Och det får bara inte hända igen. Men vi är inte felfria, och jag kan inte garantera att vi aldrig kommer ha en olycka igen. Även om det förstås är vårat mål. Olyckor händer ju tyvärr då och då i vår bransch. Och när man arbetar på höga höjder finns det en förhöjd risk. Men vi gör allt vi kan för att minimera riskerna så mycket det går, säger Stefan Erixon.
Byggstoppen som olyckorna orsakat har blivit kostsamma.
– Nog har det kostat en del. Men det är inte det jag oroar mig mest över. Det viktigaste är att han som skadade sig blir bra, och att ingen annan råkar illa ut, säger Stefan Erixon.
Den skadade mannens arbetsgivare levererade dock en glädjande nyhet på torsdagen.
– Läget är fortfarande allvarligt, men det är inte livshotande, säger Umias verkställande direktör Anders Rosengren och fortsätter:
– Ryggoperationen som gjordes i Umeå gick bra, och nu ska skadorna han har i fötterna behandlas på Sunderby sjukhus.