Olämplig ägare får bitande hund

Enligt Svenska Kennelklubben, SKK, kan bitolyckor mellan hundar bero på att ägaren inte är lämplig för hunden.

24 juli 1918 15:18

– Ägaren ska se till att hunden inte bråkar med andra hundar och biter, om man inte kan lita på hunden måste den vara kopplad. Vi formar hur hunden ska bete sig genom uppfostran och att ställa krav och sätta gränser. Misslyckas man med det får man rannsaka sig själv, säger Hans Rosenberg på SKK.

Finns det farliga hundraser?

– Hundar föds inte till att bli farliga. Varje ras är framavlad för ett speciellt ändamål, vakt eller jakt exempelvis. Många köper hund efter utseende och är sällan medveten om vad ändamålet med hunden är. Vissa raser kräver utbildning och aktivering flera gånger i veckan, annars kan de bli stressade och börja bitas, säger Hans Rosenberg.

När en oförsäkrad hund biter en försäkrad hund och ägarna inte vill använda den egna försäkringen, råder Agria djurförsäkring ägaren att ta reda på om den andra hundens ägare har hemförsäkring, i sådana fall går ärendet via ansvarsförsäkringen. Under förra året ersatte djurförsäkringsbolaget över 2 000 fall av bitolyckor mellan hundar. Som hundägare har man ett strikt hundägaransvar.

– Det innebär att man ansvarar för skada som djuret orsakar. Vill man inte ta det ansvaret bedöms ärendet som en civilrättslig tvist. Vid situationer där hundar misstänks fara illa eller handhas på felaktigt sätt skickar vi en underrättelse till länsstyrelsen om detta, säger Mikael Hallkvist förundersökningsledare vid polisen, region Nord. säger Mikael Hallkvist, polis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa