Det var i söndagens SVT-program "Agenda" som epidemiologen och professorn Joacim Rocklöv debatterade mot bland andra Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, om effekterna inom vården rörande coronavirusets spridning.
Enligt Rocklöv kan Sverige hamna i en liknande situation som Italien om inte skarpare åtgärder och restriktioner införs.
Han tog Region Stockholm som exempel och påstod att mellan 500 och 1 000 patienter kan komma att behöva intensivvård där – samtidigt.
Detta mot bakgrund av att Region Stockholm endast kan erbjuda cirka 90 intensivvårdsplatser (IVA) i dag.
– Vi kan utöka antalet intensivvårdsplatser med 50 procent, sa Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.
Vi har tidigare rapporterat att Region Norrbotten bygger en sluss till operationsavdelningen på Piteå sjukhus för att kunna ta emot svårt sjuka patienter som är smittade med covid-19.
Däremot vill inte regionen kommentera hur IVA-beredskapen ser ut i övrigt, trots uppgifterna som nu florerar i olika medier.
Emma Bergström Wuolo, pressansvarig inom regionen, hänvisar till att Socialstyrelsen har sekretessbelagt den sortens information av nationella, säkerhetspolitiska orsaker.
– Om alla regioner säger vad de har för IVA-kapacitet, personalresurser med mera, då finns en samlad bild för hela sjukvårdens kapacitet i Sverige. Det vore inte bra om det kom ut.
Varför inte?
– Med anledning av världsläget i stort, då det kan vara av intresse för andra länder att veta sånt. Den sammanlagda bilden av vårdens kapacitet är alltför känsliga uppgifter, därför ska inte informationen vara "öppen".
Men ni måste väl kunna kommentera hur beredskapen ser ut gällande IVA-platser, respiratorer med mera?
– Varför det? Jag förstår att norrbottningar vill veta det, men du kan ju ändå inte göra något av den informationen.
Region Norrbottens ansvariga divisionschefer och regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson sitter i dagliga stabsmöten för att stämma av beredskapen gällande coronaviruset.
– Vi fortsätter att planera utifrån läget, med olika scenarion framåt i tiden, säger Emma Bergström Wuolo.
Exempelvis ser Region Norrbotten över om hjälp finns att få från andra regioner, i händelse av en mer utbredd samhällssmitta i Norrbotten, med många drabbade åldringar och än mer utsatt intensivvård.
– Mycket är inte klart ännu. Men oavsett scenario gör vi allt vi kan för att ta hand om alla som behöver vård och inte klarar sig själva hemma.
Detta kan i sin tur påverka övriga vården i länet, menar Bergström Wuolo.
– Jag tänker exempelvis på planerade operationer. Men jag kan inte i dag säga hur omprioriteringarna i vården kommer se ut.
Regionens pressansvariga hänvisar till kommande uppdaterade nationella riktlinjer från Socialstyrelsen.
– Socialstyrelsen är medveten om att regionerna och vårdprofessionen behöver stöd när det gäller prioriteringarna, och detta är något även vi väntar på. Det vore bara dumt om vi skulle ta några beslut innan dess. Men jag har ingen aning om när de nya riktlinjerna kommer.
Samtidigt går regionen under måndagen ut med en vädjan till vårdpersonalen om att gå till jobbet om de är friska – och låta partnern ta hand om sjuka barn.
– Det här handlar ofta om kvinnor, dessutom är många i vår personal unga familjer. Därför säger vi till frisk vårdpersonal med barn som är lite snörvliga, att det är bra om partnern kan vara hemma med barnet i stället.
Hur stora personalbortfall märker ni av inom regionen och vårddivisionerna redan nu på grund av förra veckans mer strikta restriktioner om att hålla sig hemma vid minsta förkylnings- eller luftvägssymptom?
– Jag har ingen sådan siffra, men vi märker en stor skillnad jämfört med tidigare, både vad gäller personalens egen sjukfrånvaro men också gällande "vabbande" med barnen. Vi planerar för stora personalbortfall nu.
Hur ser vikarieberedskapen ut?
– Vi har de vi har. Det är inte fler vikarier nu än i vanliga fall.
Emma Bergström Wuolo beskriver också att det mediala trycket är hårt på divisionscheferna för närvarande, då de dessutom har operativa och strategiska ansvar rörande coronavirusets spridning.
– Det är fruktansvärt mycket frågor från er i media nu. Tyvärr hinner inte alla chefer vara tillgängliga för er, de måste jobba med de här frågorna, men vi tittar nu på möjligheten att införa veckovisa pressträffar framöver, säger regionens pressansvariga.