Det dramatiska och omdiskuterade beslutet togs på barn- och utbildningsnämndens möte i sessionssalen på onsdagen.
Klöverträskskolan var föreslagen att stängas, men räddades eftersom Moderaterna inte stödde Socialdemokraterna på den punkten.
Detta mot tilläggsförslagen att införa en avgift för deltagande i kulturskolan och att minska eller halvera kulturskolans budget, samt att utreda möjligheter till kostnadsminskningar för viss service, exempelvis städning och elevhälsa, genom att anlita privata entreprenörer.
Inget av tilläggsförslagen vann dock gehör.
– Vi tolkar underlaget för södra delen av kommunen som otydligt gällande skolstrukturen och vad som kommer att ske. För Råneå finns en långsiktig plan men jag uppfattar inte att samma sak gäller för Antnäs, som ska vara navet i södra kommundelen. Därför vill vi avslå förslaget att lägga ned Klöverträsk. Det är inte heller tänkt att hela minskningen av kulturskolans budget ska täckas av avgiften. Det är orimligt, sade Sana Suljanovic (M), andre vice ordförande i nämnden.
Buns ordförande Emma Engelmark (S) var besviken över att inte hela förslaget gick igenom. Att Klöverträskskolan räddas betyder en minskad besparing på cirka 1,5 miljoner.
– Det var en stor besvikelse. Det innebär att vi måste se över uppsägningar, frysta vakanser och andra åtgärder, sade Emma Engelmark.
De tre andra skolorna beslutades att stängas med röstsiffrorna 8–7.
Kritiken från stora delar av oppositionen var hård.
Liberalerna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet yrkade avslag i samtliga fall av nedläggning av skolor och förskolor.
Liberalernas gruppledare Thomas Söderström var kritisk till hur processen hanterats och ansåg dessutom att man bryter mot kommunallagen om beslutet tas i nämnden.
– Inte minst demonstrationen med 2000 personer i centrum på tisdagskvällen var ett bevis på att ärendet är av principiell beskaffenhet och större betydelse, sade Söderström.
– Det här förändrar förutsättningarna för barnfamiljer och företagare på landsbygden. Det kommer bli förödande för kommunen om ni klubbar igenom det här. Det måste självklart upp till fullmäktige, sade Arne Nykänen (C).
Kimmo Yliniemi (SD) konstaterade att befolkningsutvecklingen i Luleå blir lidande, eftersom en stor del av inflyttningen sker till byarna.
– Vi ska inte höja skatterna, men att lägga ned skolorna kommer i slutändan betyda det. Byarna i Luleå har en nettoinflyttning på 300 personer per år, medan staden har bara 100 personer. Hela kommunen ska vara attraktiv, och folk flyttar ut till byarna nu. Byarna där skolorna läggs ned blir mindre attraktiva för folk att flytta till, sade Yliniemi.
– Argumenten för mig växer på hög, över att detta inte får genomföras. Jag är fruktansvärt besviken. Det hade inte behövt vara så här och gå så här snabbt. Och jag lastar inte förvaltningen. Det är styrt på politisk nivå, sade William Torikka (SJVP).
– Det här är ett oansvarigt beteende från majoriteten. Frågorna har skötts med en halsbrytande hastighetet. Hur kan man förvänta sig att det här ska kunna genomföras väl när man har en månad på sig? sade Joel Nordström (V).
– Vi behöver fördela om pengar men det måste ske under en längre tidsperiod, sade Sara Önneby Nordström (KD).
Emma Engelmark slog tillbaka mot kritiken.
– Många för fram uppgiften att man inte fått någon information. Det tycker inte jag stämmer. Det har funnits information om situationen under lång tid. Vi vet att det inte kommer bli bättre framöver med kostnader och tillgången till behöriga lärare. Alla här inne har fått information från tjänstepersoner. Men det är i svåra frågor som det syns vilka som tar ansvar. Det här är inget roligt beslut för Socialdemokraterna heller men vi har tagit ett demokratiskt beslut om budgeten i fullmäktige och då har vi i nämnden att uppfylla det uppdraget, sade hon.
Engelmark ansåg att det var rätt att nämnden skulle ta beslutet och inte fullmäktige, och lyfte fram att S värnar välfärden och ser till barnens bästa genom beslutet.
– Jag blir oerhört upprörd när det sägs att vi inte tar ansvar. Men vi vill inte välja personal före lokaler när det gäller kostnadsminskningar. Vi vill behålla behörigheten och vill inte ha större klasser. Jag vill hävda med bestämdhet att Socialdemokraterna sätter barn, elever och kvalitet i utbildning i centrum, och det kommer vi fortsätta göra.
Thomas Söderström gav dock Socialdemokraterna skulden för den uppkomna situationen.
– Det fanns andra sätt att göra det här på. Socialdemokraterna försöker styra utan att ha majoritet och utan att samtala med andra partier. Då blir det som i dag, lotto i sessionssalen, sade Söderström.
Läs mer: Skolornas öde avgörs – liverapportering
Senare togs även beslutet att stänga de tre förskolorna Ängesbyn, Jämtögården och Karlsvik. Även dessa stängdes med röstsiffrorna 8–7.
Så här ser beslutet ut i sin helhet:
Kyrkbyskolan (F–6): Stängs hösten 2019. Besparing: 1 070 000/år.
Vitåskolan (F–6): Stängs kösten 2019. Besparing: 3 100 000/år.
Borgmästarskolan (F-3): Stängs hösten 2020. Besparing: 2 495 000/år.
Karlsviks förskola: Stängs sommaren 2019. Besparing: 800 000/år.
Ängesby förskola: Stängs sommaren 2019. Besparing: 800 000/år.
Jämtögårdens förskola: Stängs sommaren 2019. Besparing: 1 280 000/år.