Ny vandringsled framme i Luleå

Kliv av planet i Luleå, dra på dig vandrarkängorna och gå ända till Jävre genom det vackra norrbottniska landskapet.

Snart är hela Solanderleden redo att tas i bruk.

27 oktober 2017 05:00

20 mil vandring som går genom Piteå och Luleå kommun.

Det är vad vandraren har att se fram emot inom en snar framtid. 2010 inleddes arbetet med att skapa en vandringsled i Norrbottens kustland som ett svar på den ökande vandringsturismen. Inledningsvis hette leden "Bondeleden" men efter hand bytte leden namn till Solanderleden, döpt efter Piteåsonen Daniel Solander som var en av Carl von Linnés lärjungar. Initiativet till leden togs av LRF Norrbotten.

2014 inleddes arbetet med att färdigställa leden och i dag finns 90 kilometer redo för vandring och arbetet med resterande del är i slutfasen. Det är bara sista delen in mot Luleå Airport som återstår.

Britt-Louise Nyman är projektledare och huvudman för Piteådelen är Destination Piteå, vem som blir huvudman för Luleå är inte klart ännu, och leden är ett samarbete mellan flera aktörer.

– Tittar man internationellt så är vandring en av de mest efterfrågade aktiviteterna när det gäller turism. När vi har den klar och entreprenörer skapat paket, då kan vi gå ut och sälja in den. Alla som är involverade tror på det här, säger Britt-Louise Nyman.

Längs leden finns rastplatser, på sina ställen finns det även möjlighet att övernatta i kojor, stugor eller bo i nån lantgård som erbjuder boende. Eller på något av vandrarhemmen eller pensionaten som finns i anslutning till leden. Att näringsidkare som ligger nära leden ska få ett uppsving är en viktig del i projektet.

Leden går i huvudsak på stigar och skogsbilvägar.

– Det som är mest fascinerande är att den är så varierande. Man går inne i skogen och kommer sedan ut i ljuset med de öppna fälten och ängarna. Det är gammal bebyggelse, man går förbi fiskesjöar och så passerar man en älv. Den är estetiskt tilltalande eftersom natur- och kulturmiljöerna är så olika, säger Britt-Louise Nyman.

Delar av leden används redan i dag men 2020 ska leden vara redo att "sälja" på allvar och finnas med i marknadsföringen av Norrbotten. Solanderprojektet har sneglat på framgångsrika ledprojekt som Skåneleden och Sörmlandsleden som lockar många vandrare varje år. Projektet har en ekonomisk omfattning i sjumiljonersnivån men det kommer krävas mer framöver när leden ska underhållas.

Det finns även ett intresse att knyta ihop kust- skogs- och fjällederna vilket skulle öppna upp för ökad vandringsturism.

– Då blir vi en vandringsdestination, säger Britt-Louise Nyman.

 

Karta: Så här går vandringsleden

fakta

Daniel Solander

En svensk botaniker, naturforskare, naturhistoriker och upptäcktsresande som var lärjunge till Carl von Linne. Solander föddes i Piteå 1733. Deltog i James Cooks världsomsegling med HMBEndeavour. Blev förste svensk som satte sin fot i Australien i samband med resan. Invald i Kungliga Vetenskapsakedemien 1733.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren