Ny körsatsning tar snart plats på scen

I själ och hjärta. Så heter den nya körsatsning som Northern Light just nu jobbar på, inför konserterna i mitten av februari.

16 januari 2018 05:00

Kören Northern Light startade för snart tre år sedan och är en sammanslutning av körsångare från Luleå, Boden och Piteå som alla via sin ”hemkör” är anslutna till Norrbottens körsångarförbund.

Två av initiativtagarna till Northern light är Marie-Charlotte Bergh, sekreterare i Norrbottens körsångarförbund och till vardags en av körmedlemmarna i Rosvikskören, samt förbundsdirigent Anders Pääjärvi.

­– Det hade länge funnits en önskan om att hitta ett samarbete mellan våra medlemskörer och samtidigt ge körerna tillfälle till kompetensutveckling. Så för tre år sedan startade kören vars första stora projekt blev konserten Euforiskt – klassiker men inte bara klassiskt, säger Marie-Charlotte Bergh.

­– Det var den största satsningen som vi någonsin gjort och när det var över kom många frågor om vi inte skulle göra en ny satsning och vi konstaterade att det var något som vi fick fundera på. Vi jobbar ju trots allt ideellt och det krävs en hel del jobb att dra i gång ett sådant här projekt.

Och nu är det alltså dags igen. Den här gången har konserten fått namnet I själ och hjärta och all musik har en gemensam nämnare – kärlek.

­– Kärlek kan ju verkligen vara så vitt omfattade. Det finns den fantastiska rosaskimrande kärleken, men också olycklig kärlek, kärleken till sitt barn, till familj, till naturen, till sin hemort… En väldigt stor del av låtarna som skrivs handlar om kärlek i någon form och det ville vi ta fasta på. Men samtidigt var det viktigt att det inte skulle bli sockersött och smetigt, och jag tycker att vi verkligen fått till en bra blandning av låtar för att visa kärlekens alla sidor, förklarar Marie-Charlotte.

I höstas träffades de 50 korister för första gången. Och det är bara några få övningstillfällen inplanerade. När NSD besöker körövningen har man inte setts sedan i oktober.

­– Jag var lite orolig för hur det skulle gå, men jag blev glatt överraskad. Det märks att de har övat hemma så det känns riktigt bra. I och med vi har så få övningstillfällen ihop och inte hinner med att nöta allt för länge i varje stämma, så krävs det att varje korist har ett personligt engagemang, konstaterar Anders Pääjärvi.

Utmaningen med att leda en så stor kör, menar Anders Pääjärvi, är att få alla att förmedla samma känsla till publiken.

­– Jag har lyssnat på så många körer som sjunger vackert men de lyckas inte förmedla vad det sjunger. Då faller det för mig. Därför är jag noga med att varje korist ska hitta känslan inom sig, alla ska sjunga samma sak och mena samma sak.

För att underlätta egen övning på hemmaplan finns alla stämmor till alla låtar inspelade och tillgängliga för körmedlemmarna.

För koristerna som till vardags träffar sin egen kör varje vecka är den här typen av projekt ett välkommet avbrott.

– Här sjunger vi annorlunda, mer pompösa låtar och det är ett fint tema som man kan känna igen sig i, säger Andrea Thurfjell.

För Christina Stenling väckte det första mötet med Northern Light lusten att börja sjunga igen.

–Jag var inte med på Euforiskt, men satt i publiken och det inspirerade mig att ta upp körsången igen. Det är otroligt roligt att sjunga många tillsammans, konstaterar hon.

Förutom att det är roligt att sjunga tillsammans är körsång också en effektiv friskvård.

­– Det finns forskning som visar att körsång sänker blodtrycket, pulsen går ned och stresshormonerna i kroppen sjunker, konstaterar Marie-Charlotte Bergh.

De 50 körsångarna kommer under konsertkvällarna även få sällskap på scen av Camilla Molarin Jonsson på tvärflöjt, William Nordberg på gitarr och klaviatur samt av solisterna Jens Pääjärvi, Wilmer Heikkilä och Amanda Bergh Fryklund.

Totalt är tre konserter är inplanerade med start i Boden den 9 februari, sedan följer Piteå och Luleå dagarna därpå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanette Bergström