Nu kan Backgård ta över på allvar

Nu är det helt klart: Kenneth Backgård (SJVP) tar över ordförandeposten i regionstyrelsen från den 1 januari.

22 november 2018 18:10

Applåder bröt ut i ena halvan av regionfullmäktiges sessionssal när valet av Kenneth Backgård klubbades sent på torsdagseftermiddagen. Efter valsegern bildar SJVP, M och C en koalition som bryter en 84-årig epok av socialdemokratiskt styre i landstinget och Region Norrbotten.

– En 24 år lång resa för Sjukvårdspartiet, men nu är vi äntligen framme. Jag är glad, ödmjuk och stolt, säger Kenneth Backgård som inte kunde låta bli att spricka upp i ett brett leende när valet förkunnades.

Hur ser du på epokskiftet?

– Jag är inte så fascinerad av det utan ser det som mer intressant att SJVP äntligen kommit fram. Men visst är det en historisk händelse när det röda Norrbotten får en ny ledning.

Backgård valdes till samma post även för fyra år sedan, men hade ingen majoritet bakom sig och fick kliva åt sidan till förmån för Maria Stenberg (S) innan han hann tillträda.

– Jag förstod att det skulle gå så, men intressant var det.

Linda Frohm (M) blir vice ordförande i regionstyrelsen och Nils-Olov Lindfors (C) blir tredje regionråd.

Den nya ledningen har lämnat ordförandeklubban i revisionen till oppositionen. Till den posten valdes Marita Björkman Forsman (S).

I den nybildade regionala utvecklingsnämnden blir Tomas Vedestig (SJVP) ordförande och Anders Josefsson (M) vice ordförande. I patientnämnden får Margareta Dahlén (SJVP) och Anita Sköld (M) motsvarande poster. Daniel Bergman (M) blir uppdragsberedningens ordförande, medan Stig Nordqvist (SJVP) får samma post i sjukvårdsberedningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson