Nu drar den stora militärövningen igång

Hotellen är fulla och militärer från elva olika länder finns nu i Luleå. Det här är tredje året som en av världens största militärövningar, Arctic Challenge Exercise, arrangeras på bland annat F21. Och deltagandet är större i år än tidigare.

22 maj 2017 05:00

Under många år har enbart de nordiska länderna övat och samarbetat tillsammans för att skydda våra närområden. Men 2011 kom det besked från politiskt håll att svenska försvarsmakten och de nordiska försvarsmakterna skulle utöka samarbetet med andra länder. Det var då som en av världens största militärövning kom till liv.

– 2013 genomfördes Arctic Challenge Exercise (ACE 17) för första gången. Det var Sverige som hade huvudansvaret för den övningen och det var nio länder som deltog då, så vi ser att deltagandet ökar för varje år, säger Louise Levin, informationschef på Norrbottens Flygflottilj.

I år är det Finland som är huvudansvarigt för övningen som utgår från F21 i Luleå, Bodö flygbas i Norge samt Lapplands flygflottilj i Rovaniemi, Finland. Det är elva nationer både länder från EU och NATO som deltar i övningen.

–Det är Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Schweiz, Belgien, Nederländerna, USA, Frankrike, Tyskland och Kanada. Målsättningen med den här övningen är att öva enheter i att leda och utföra luftoperationer för eventuellt framtida uppdrag, säger Levin.

Hur går övningarna till?

– Det är sådana detaljer jag inte kan gå in på. Däremot kan jag säga så här; för piloterna som flyger så är planeringen väldigt viktigt. Man planerar det flygpass som ska genomföras, man genomför sina pass med de uppdrag man har och sen utvärderar man efteråt. Man tittar helt enkelt på resultatet, vad ens planering ledde till, säger Levin.

Övningen som alltså nu hålls för tredje gången har tidigare kritiserats av många kulturarbetare och aktivister som anser att övningen är en krigsövning som leder till ökad militarisering.

2015 tog sig flera aktivister från aktivistgruppen Ofog tillsammans med organisationerna Kvinnor för fred och Folkkampanjen mot kärnkraft – kärnvapen in på F21:s område och iscensatte sig själva som krigets offer. Aktivisterna greps av militärpolisen och fördes sedan bort från övningsbanan.

Hur gör ni för att undvika liknande incidenter i år?

– Vi har inte hört så mycket just i år om sådant. Vi hade ett informationsmöte där alla var välkomna att komma och ställa sina frågor och ta reda på mer om övningen men ingen kom. Vi har ett utökat militärskyddsobjekt kopplat till övningen i alla fall och det har vi gått ut med annonser om.

– Vi får inte heller glömma bort att flygplatsen också trafikeras av civilflyg med civila resenärer som också ska kunna känna sig trygga.

Övningen startar måndag 22 maj och avslutas fredag 2 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!