Nordström (S) om miljöprövningen: "Vi ska vara ödmjuka"

Kommunen kämpade för få Talga resources förädlingsanläggning till Luleå i flera år. Nu väntar miljöprövningen. "Dialogen har pågått hela min tid som kommunalråd", säger Niklas Nordström (S).

Kommunalråd Niklas Nordström (S) hade kämpat i flera år för att Talga resources skulle etablera en anläggning i Luleå. "Vi ville beskriva strykan i att även sköta förädlingen här, i stället för att bara skeppa grafiten vidare ut i världen", säger han.

Kommunalråd Niklas Nordström (S) hade kämpat i flera år för att Talga resources skulle etablera en anläggning i Luleå. "Vi ville beskriva strykan i att även sköta förädlingen här, i stället för att bara skeppa grafiten vidare ut i världen", säger han.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2019-05-23 10:43

I dag kom beskedet att australiensiska gruvbolaget Talga resources vill etablera en anläggning för tillverkning av batterikomponenter på det nya industriområdet Hertsöfältet, samma plats som tidigare planerades – och gick om intet – för Northvolts stora batterifabrik. Talga resources satsning beräknas skapa totalt 120 jobb, varav 70 jobb i Luleå, och verksamheten är igång tidigast år 2021.

Läs mer: Extra: Luleå kan få batteritillverkning

Niklas Nordström (S) hade själv möte med representanter för gruvbolaget under torsdag förmiddag, innan nyheten släpptes.

– De har precis lämnat mitt rum, säger han vid 09-tiden.

Och kommunalrådet är väldigt positiv till den planerade etableringen.

– Det här visar att industrin fortfarande skapar nya jobb, att Norrbotten är svaret på klimatomställningen. Här finns mineralerna, skogen och energin.

Läs mer: Norrbotten sitter på svaret på klimatomställningen

Luleås förutsättningar – ett nytt industriområde med närhet till både hamn, järnväg och energi – blev också avgörande för Talga resources.

– Erbjudandet är solitt. Vi har ett enormt kunnande inom komplexa industriprojekt inom företagen och på universitetet. Det visar också resan som LKAB och SSAB gör nu, där traditionell produktion utvecklas men att de också tar stora kliv med Hybrit och utvinning av särartsmetaller i restprodukter, säger Nordström.

Redan för sju år sedan kunde vi rapportera om att Talga Resources hade långt gångna planer på grafitbrytning i Vittangi, med skeppning från Luleå hamn.

Läs mer: Grafitbrytning i Vittangi – export från Luleå hamn

Niklas Nordström uppger att han har varit i dialog med bolaget under hela resans gång.

– Den har pågått under hela min tid som kommunalråd. Vi har velat beskriva strykan i att även sköta förädlingen här, i stället för att bara skeppa grafiten vidare ut i världen. Det skapas väsentligt fler jobb på det sättet.

Enligt kommunalrådet har Luleå också haft konkurrens från andra orter i norra Skandinavien.

– Alltid en kamp vid såna här etableringar, mer än så kan jag inte säga.

Men ännu återstår många pusselbitar vad gäller finansieringen och miljöprövningarna – i såväl Vittangi som Luleå. Talga resources står ännu utan bearbetningskoncession gällande gruvbrytningen och tidigast år 2023 planeras en fullskalig gruvbrytning och produktionsanläggning vara i drift.

Samtidigt inleds nu detaljplanearbetet i Luleå, som även det kan innebära utmaningar. Under torsdagen träffade bolagsrepresenanter de som ska sköta miljöprövningen från kommunens sida.

– Hertsöfältet är sedan länge utpekat som ett framtida industriområde, och det är redan prövat. Men man ska ändå ha respekt för detta. Stora processindustrier har stor miljöpåverkan, med utsläpp, ökad trafik och andra faktorer. Vi ska vara ödmjuka. Otroligt viktigt med samarbetet med länsstyrelsen, säger Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om