Nödropet från Vildakidz: "Vi går på knäna"

De hjälper uppemot 20 000 utsatta barn och unga – men framtiden är oviss för Vildakidz. Detta efter att Region Norrbotten har nekat dem bidrag. "Vi går på knäna", säger grundaren Anna Karlsson.

Vildakidz har, enligt egen uppgift, hjälp drygt 20 000 barn runtom i Norrbotten.  "En ständig stress, eftersom man inte vill neka barnen hjälp", säger Anna Karlsson.

Vildakidz har, enligt egen uppgift, hjälp drygt 20 000 barn runtom i Norrbotten. "En ständig stress, eftersom man inte vill neka barnen hjälp", säger Anna Karlsson.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-02-25 19:08

Ideella föreningen Vildakidz har varit en framgångssaga sedan starten 2015, med utmärkelser som "Svenska hjältar" och "Årets eldsjälar", stort genomslag i sociala medier och uppmärksamhet i såväl nationell som internationell press.

Men succén har ett pris.

I takt med att verksamheten har vuxit explosionsartat har grundarna, makarna Anna och Stefan Karlsson i Luleå, ställts inför svåra utmaningar och hög stress – och i början av året fick de veta att Region Norrbotten nekar dem verksamhetsstöd motsvarande 600 000 kronor.

– Vi har alltid drömt om att kunna arbeta heltid med Vilda kidz. Att sköta 20 000 kids på fritiden blir för tufft. Vi går på knäna nu. En ständig stress, eftersom man inte vill neka barnen hjälp, säger Anna Karlsson.

De har tidigare varit tjänstlediga sommartid från sina ordinarie jobb för att kunna ägna all energi åt Vildakidz, men nu signalerar arbetsgivarna att de inte längre kan bevilja ledigheter.

Anna Karlsson har sedan mitten av 2017 varit helt tjänstledig från sin tjänst som medlemsrådgivare på Hermelinen och i stället varit avlönad som distriktsansvarig för Aktiv ungdom, en rikstäckande organisation som även de har ansökt och nekats verksamhetsstöd.

– Aktiv ungdom får bidrag från alla landsting, utom Region Norrbotten. Det innebär att de inte längre kan ha kvar mig som anställd, så från den sista mars 2019 får jag ingen lön från dem.

Vad blir följden?

– Jag kan gå tillbaka till Hermelinen men jag kan inte sitta fast på en stol åtta timmar varje dag, om jag ska hinna med Vildakidz. Med alla aktiviteter och akuta utryckningar måste jag ha ett flexibelt arbete.

De har inte heller möjlighet att ansöka om EU-bidrag och dylikt, eftersom tiden inte räcker till.

– Vi kan söka pengar både från en massa stiftelser och fonder, men var i våra liv ska vi hinna trycka in det? Jag får 1 000 mejl från föräldrar och andra – varje dag. Bara det är en heltidstjänst. Vi kör 3-5 aktiviteter per dag, 365 dagar per år, så tiden är vårt problem.

Med kommunen har de ett treårigt avtal sedan 2017, 250 000 kronor årligen, som slöts i överenskommelse med kommundirektör Mikael Lekfalk och kommunalråd Niklas Nordström.

Men vad som händer efter 2019 vet de ännu inte.

– Vi för en positiv dialog och kommunen vill ha kvar Vildakidz, eftersom vi egentligen gör deras jobb. En trygghet vore om vi fick ett nytt avtal, säg tre-fem år framåt, men bara kommunens stöd räcker inte för att vi ska kunna jobba heltid.

Vad innebär värsta scenariot för Vildakidz?

– Följden blir att vi tvingas hjälpa många färre barn och unga.

Samtidigt får Vildakidz mycket stöd av näringslivet, som ger gåvor och pengar till de utsatta barnen.

– Våra sponsorer öser stöd över oss, ja. Men vad folk inte fattar är att de pengarna inte hjälper mig och Stefan, säger Anna Karlsson.

Hon tar som exempel förra sommarens arrangemang på Stora Nolia, som skänkte 1 000 entrébiljetter och resor samt boende till barnen.

– Vi får inte ett öre i detta, utan ska bara fixa så att allt fungerar, med mat till 1 000 unga.

I fredags gick Vildakidz ut med ett nödrop till alla följare på Facebook, där privatpersoner och företag uppmanas att swisha symboliska bidrag till föreningen.

På bara några dagar har de samlat in närmare 60 000 kronor och tjänstesponsring för minst 75 000 kronor.

– Helt otroligt. Människor är så givmilda. De flesta som swishar känner någon som vi har hjälpt. Vi når alla dessa barn och unga som ingen annan ser.

Men swishkampanjen är långtifrån tillräcklig för att Anna och Stefan Karlsson ska kunna jobba heltid med Vildakidz.

– Vi är i en återvändsgränd. På tom tank kommer man ingen vart och vår energi måste räcka, så att vi kan fortsätta att hjälpa. Bränner vi ut oss hjälper vi ju ingen, säger Anna.

Hon tror inte heller att det nya politiska styret inom Region Norrbotten, med sjukvårdspartisten Kenneth Backgård (NS) som regionråd, ska ändra sig angående verksamhetsstödet.

– Det är kört. Sjukvårdspartiet gick ju till val på att skära i kulturpengarna (där verksamhetsstöden ingår, reds anm), men jag tycker ändå att man ska prioritera barn och unga, säger Vilda kidz grundare i Luleå.

nils.johansson@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om