NÀmnden avvisar Ebenesers halmstrÄ

Dörren Àr stÀngd till konferensverksamhet. Krisdrabbade kulturföreningen Ebenesers halmstrÄ hÄller inte, anser LuleÄ kommun.

Kulturföreningen Ebenesers verksamhet hotas. Gunnar Sundström hoppas pÄ en lösning in i det sista.

Kulturföreningen Ebenesers verksamhet hotas. Gunnar Sundström hoppas pÄ en lösning in i det sista.

Foto: Per Lundström

LuleÄ kommun2019-10-02 19:07

– Vi kan inte köra över kommunjuristen. Vi hoppas att Ebeneser kan hitta en annan verksamhetslösning som blir lĂ„ngsiktigt hĂ„llbar, sĂ€ger Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnĂ€mnden.

Bakgrunden Àr att Ebeneser inte fÄr ihop ekonomin lÀngre. Kommunen stöttar verksamheten med knappt 2,5 miljoner Ärligen i form av betald hyra och verksamhetsbidrag.

Men bidraget har sĂ€nkts frĂ„n 650 000 per Ă„r till 450 000 och Ebeneser har signalerat att man behöver sidoinkomster för att klara livhanken. 

Dels vill man att det sociala företag som driver café i kulturcentrum ska bidra mer Àn de 180 000 som det förvÀntas betala nu. Och dels vill man fÄ möjlighet att arrangera konferenser i nÄgon form.

Kommunen Àr kallsinnig till höjda avgifter för det sociala företaget. KonferensfrÄgan har utretts tidigare i Är av en kommunjurist och dÄ har svaret varit nej eftersom det skulle strida mot kommunallagen. Den sunda konkurrensen i nÀringslivet skulle ÄsidosÀttas.

– Men vi tĂ€nker inte dumpa nĂ„gra priser och det hĂ€r ska inte inkrĂ€kta pĂ„ vĂ„r kĂ€rnverksamhet. Det blir en marginell verksamhet. SĂ€g en omsĂ€ttning pĂ„ 200 000 till 300 000 per Ă„r. I första hand riktar vi oss mot företag som vill stödja oss, sĂ€ger Gunnar Sundström, ordförande i Kulturföreningen Ebeneser.

En möjlig lösning dök upp i juni. Föreningen anser att det finns upplÀgg i landet, kopplat till Folkets hus och parkers organisation, som Àr liknande konferenser och som inte anses bryta mot kommunallagen.

NÄgot som stöds av Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker.

– Vi har medlemmar, företrĂ€desvis i storstĂ€derna, som har stöd i form av bidrag, i nĂ„got fall Ă€ven reducerad hyra, och som Ă€ndĂ„ kan Ă€gna sig Ă„t sin huvudsyssla att hyra ut lokalerna. Det man tar fasta pĂ„ i kommunallagen Ă€r att det finns ett stort allmĂ€nnyttigt intresse. Om LuleĂ„ har en annan uppfattning sĂ„ stĂ€mmer inte det med den juridiska bedömning som gjorts i  vissa andra kommuner, sĂ€ger Nathansson.

Kommunen har tittat nÀrmare pÄ detta men anser att beskedet frÄn kommunjuristen stÄr fast.

– Det ser vĂ€ldigt olika ut i landet. Det finns ideella och ekonomiska föreningar och olika subventioneringsgrader. HĂ€r handlar det om en totalfinansierad verksamhet som exempelvis slipper betala hyra. Om de tar ut marknadsmĂ€ssiga priser har inte med saken att göra, sĂ€ger Roger Stenberg, avdelningschef vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Han fortsÀtter:

– NĂ€r det gĂ€ller allmĂ€nnyttan sĂ„ Ă€r vĂ„r uppfattning att de fĂ„r bidrag för att skapa en kulturell mötesplats, inte konferensverksamhet. Man kan ta vilket beslut man vill och det hĂ„ller Ă€nda tills det prövas. Men vi Ă€r mĂ„na om att göra rĂ€tt och det tror vi att vi gör hĂ€r.

Gunnar TÄhlin, vd för GalÀren som driver Savoy och Alcatraz, tycker att fallet Àr solklart.

– Jag Ă€r den första att sĂ€ga att Ebenesers verksamhet Ă€r viktig. Jag har sjĂ€lv varit dĂ€r mĂ„nga gĂ„nger och det Ă€r ett underbart stĂ€lle. Men det skulle snedvrida konkurrensen om Ebeneser skulle fĂ„ arrangera konferenser. Det gĂ€ller inte bara dem utan all verksamhet dĂ€r kommunen Ă€r med och finansierar. I annat fall fĂ„r kommunen betala andra aktörers hyror ocksĂ„, sĂ€ger TĂ„hlin.

En lösning mÄste till innan Ärsskiftet. Beslut ska tas i december. Kommunen och föreningen ska trÀffas under hösten för att försöka hitta en lösning.

– Det hĂ€r Ă€r en överlevnadsfrĂ„ga. Om vi inte hittar en öppning sĂ„ har Ebeneser ingen framtid, sĂ€ger Gunnar Sundström.

Dörren Àr stÀngd frÄn kommunens sida. "Vi kan inte köra över kommunjuristen", sÀger Emmeli Nybom.
Dörren Àr stÀngd frÄn kommunens sida. "Vi kan inte köra över kommunjuristen", sÀger Emmeli Nybom.
Karta: Kulturcentrum Ebeneser
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!