Mysteriet med det gröna vattnet är löst

Räddningstjänsten fick på onsdagen larm – om ett mystiskt grönt utsläpp i Norra hamn i Luleå.

19 september 2018 11:19

Enligt personer på plats syntes det tydligt att något grönskimrande guppade runt på vattenytan. Utsläppet har skett i närheten av de skärgårdsbåtar som ligger vid hamnen.

Uppdatering 12.00:

Räddningstjänsten har lämnat platsen.

– Först trodde vi att det var diesel men det är som en grönaktig dimma just under vattenytan, säger Patrik Juhlin, inre befäl vid räddningstjänsten i Luleå.

Eftersom det inte finns något på ytan som går att sanera har räddningstjänsten släppt ärendet och det har nu tagits över av miljökontoret hos Luleå kommun.

Ett antal tunnor ligger på botten i närheten av utsläppet, dessa tunnor ska plockas upp inom kort. En teori hos räddningstjänsten är att utsläppet möjligen kan härröra från att något arbete gjorts kring tunnorna inför bärgningen men det är enbart en teori i nuläget.

Uppdatering 12.50:

Nu är mysteriet löst – med hjälp av Luleå kommuns miljökontor.

Det som ser ut som ett norrsken i vattnet är helt ofarlig spårfärg som används av kommunens VA-avdelning.

– Vi håller på att inventera anslutningar från fastigheter i stan till VA-nätet och då använder vi så kallad spårfärg, berättar Daniel Ekervén, sektionschef vid VA Distribution.

– Vi letar efter felkopplingar helt enkelt. Det är gammal bebyggelse i stan och mycket är kopplat fel. Vi håller nu på att säkerställa att rätt ledning går till rätt plats, så att inte dagvatten hamnar i spillvattensystemet och vice versa.

Färgen, som är helt ofarlig, hamnar då via dagvattensystemet ute i vattnet i hamnarna och kan bli synlig för förbipasserande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Folkesson