Socialdemokraterna i kulturnämnden har valt väg, tvärt emot vad utredaren föreslog. Musikfestivalen Musikens makt ska upphandlas för 2018 och 2019, enligt förslaget från kulturnämndens arbetsutskott.

– Vi vill gärna säkra fortlevnaden av festivalen genom att det finns pengar. Vi vill att det ska vara drogfritt, nå ungdomar och arrangeras just helgen före skolstart, säger Omar Jakobsson, (S), ordförande i kulturnämnden.

Utredaren hade föreslagit att kommunen skulle släppa alla detaljkrav på arrangemanget, eftersom de innebär att kommunen måste göra en upphandling. Utredarens förslag var att kommunen skulle anslå en summa pengar till en festival i centrum, som föreningar kunde ansöka om.

– Vi tror att en upphandling kan fungera bra. Vi lägger upp pengarna och skickar ut upphandlingsunderlag. De som vill lämna in anbud får lämna in sitt koncept hur man vill genomföra festivalen, fortsätter Omar Jakobsson.

– Jag hoppas att Musikens makt söker, vi gillar den festivalen. Det är mycket av deras tankegångar som kommer att finnas i den här upphandlingen, tillägger Omar Jakobsson.

Kulturnämnden övertar ansvaret för att arrangera festivalen från kommunfullmäktige. Föreslaget innebär att festivalens grundfinansiering på 1 450 000 kronor kompletteras med 100 000 kronor från kulturnämnden.

Beslut tas på kulturnämnden den 26 oktober och ärendet går sedan vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Arrangören får en trygghet då upphandlingen för festivalen ska gälla för två år, 2018 och 2019, förklarar Omar Jakobsson. Men därefter kan mycket komma att förändras.

Luleå kommun ska ta fram en evenemangsstrategi som innebär att hela utbudet av arrangemang och evenemang ska ses över avslöjar Omar Jakobsson.

– Då kommer vi att se över precis alla festivaler som finns i Luleå, vilka som ska rikta sig mot lokala och regionala besökare och vilka som ska rikta sig mot tillresande från resten av Sverige. Så ska vi göra ett hjul för hur evenemangen kan se ut. I den processen ska vi tillfråga alla kulturföreningar och arrangörer så de har möjlighet att komma in med sina förslag, säger Omar Jakobsson.

Projektledaren Elisabeth Rosenbrand som arbetat med festivalen Musikens makt vill inte kommentera politikernas beslut än.

– Vi kommer att ha styrelsemöte på måndag. Efter det kommer vi att lämna kommentarer, säger projektledaren Elisabeth Rosenbrand.