Matbutikerna om vattnet: "Det fanns inte en flaska kvar"

Det har stundtals ekat tomt på hyllorna där det tidigare stått stora flaskor med vatten. "Det är första nu vi börjar komma ikapp", säger Örjan Sundqvist, butikschef för Coop i Råneå.

1 augusti 2017 17:34

Det är mixade känslor bland de Råneåborna som vi pratar med på stan. Någon är uppgiven, andra tycker att problemet är hanterbart. Men de flesta är förbannade och frustrerade. Det som alla har gemensamt är att de måste fixa drickbart vatten. Vattentanken vid busstationen får regelbunden påhälsning av törstiga Råneåbor, men algerna i vattnet har också märkts hos matbutikerna.

Hyllan med vattenflaskor rymmer ungefär hundra 150 centilitersflaskor, uppskattar Örjan Sundqvist, butikschef för Coop. En av matbutikens anställda vittnar om att hyllan var fylld med vatten vid tiotiden på måndagen. När vi kommer dit under tisdagsförmiddagen är det bara några enstaka flaskor kvar.

– Det är först nu vi börjar komma ikapp, säger butikschefen Örjan Sundqvist och visar lastpallen med det stilla vattnet som precis hade landat i butiken.

I vanliga fall brukar drygt hundra flaskor beställas – nu har butiken beställt fem gånger så många.

– Försäljningen har inte ökat så mycket, eftersom vi fick veta det här först på torsdagskvällen och leveransen kom på fredagen. Det tog slut direkt på torsdagen, säger han.

"Algblomningen tömde vår vattenhylla i går", skrev Ica nära i Råneå på sin Facebooksida i fredags.

– I fredags, när vi kom till jobbet, så fanns det inte en flaska. Men vi hann fylla upp på morgonen innan det tog slut i söndags igen. Nu har vi köpt på oss så vi har ganska gott om vatten, säger Lennart Sandström som äger Ica-butiken i Råneå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Carlansson