Luleås stålbad: "Skitsnack av Lekfalk"

Hårda sparpaket på 208 miljoner kronor samt besked om "färre och större enheter" – inom både skola och omsorg. Nu väcks oron om skolnedläggningar åter. "Skitsnack av Mikael Lekfalk", säger Ulrika Sellin Levander, lärare på Kråkbergsskolan.

"Vi har skakat om politiken ordentligt i Luleå", säger William Larsson, en av talespersonerna för Äldrevårdsupproret.

"Vi har skakat om politiken ordentligt i Luleå", säger William Larsson, en av talespersonerna för Äldrevårdsupproret.

Foto: Nils Johansson

Luleå2019-02-20 16:56

Luleås skola, barn- och äldreomsorg måste spara 106 miljoner kronor (socialförvaltningen) respektive 102 miljoner kronor (bun) kommande fyra år, enligt tjänstemannaförslaget inför budgetarbetet 2019-2022.

Detta trots Äldrevårdsupproret och högljudda protester mot tidigare skolnedläggningar apropå Framtidens skola.

Läs mer: "Lekfalk: Varför ett enormt sparkrav?"

Läs mer: Allt från presskonferensen

På frågan var pengarna ska tas ifrån upprepar kommundirektör Mikael Lekfalk mantrat "färre och större enheter" – vilket kan innebära fler skolnedläggningar.

– Vi har väldigt många lokaler med stora underhållsbehov. Där vill vi åstadkomma förändringar, sa han vid onsdagens presskonferens.

Kommundirektören menar att en stor, modern skola attraherar bra och kunniga lärare, medan det är desto svårare att rekrytera till de mindre enheterna.

– Jag tippar att vi får se en satsning på en större skola, där många av dagens gamla skollokaler ska inrymmas.

Men beskeden skapar stor oro hos Ulrika Sellin Levander, lärare på Kråkbergsskolan i Sunderbyn, där hennes barn är elever. Hon är även fackligt aktiv i Lärarförbundet och en av många aktiva i nätverket Hela kommunen ska leva och lära.

– Vad är syftet med större skolor? Finns det någon forskning som visar att det är bra? Nej.

Tvärtom menar hon att mindre skolor bidrar till bättre lärande och miljö, för både elever och lärare.

– Med färre barn ser lärarna alla elever, man håller bättre koll och det blir en mindre stökig miljö.

Hon anknyter till planerna på att göra Stadsöskolan till en storskola, med plats för minst 750 elever från F6 till årskurs 9, och med en vision om en extra stor aula där drygt hundra elever ska lyssna till en och samma lärare.

– Herregud, det är inte universitetsnivå vi talar om. Det kommer aldrig gå att ha sån undervisning. Som förälder blir jag mörkrädd – och hur ska man som lärare mäkta med så stora enheter?

Sellin Levander protesterar också mot att större skolenheter och fler kollegor skulle locka fler att bli lärare i Luleå.

– Om målet med att effektivisera, digitalisera och skapa stora enheter är att skapa mer attraktionskraft, är det bara skitsnack av Mikael Lekfalk. Tala klarspråk i stället. Allt handlar om att spara pengar, bunta ihop oss i så stora skolor som möjligt.

Hon tror att besparingarna slår ytterligare mot lärarbristen, som redan i dag är skriande.

– Jag är jätteorolig för större lärartapp. Stor risk att folk inte orkar längre. Då spelar det ingen roll hur stora och flådiga skolor vi har. Vi måste få en dräglig arbetsmiljö och bättre löner.

Samtidigt finns hotet om fler skolnedläggningar i horisonten.

– Den farhågan finns hela tiden, för mig som förälder. Kommer Kråkbergsskolan ens att finnas kvar om några år? Den har redan varit i riskzonen, nu uppstår oron igen, säger Ulrika Sellin Levander.

Äldrevårdsupproret kräver ett stopp för besparingarna, förstärkt bemanning och 35 timmars arbetsdag inom äldreomsorgen – men inget av detta förverkligas med de tuffa besparingar som nu drabbar socialförvaltningen.

– Väldigt tråkigt. Vi hade tyvärr inte förväntat oss några mirakel, våra protester gick upp i rök. Samtidigt vet jag att vi har skakat om politiken ordentligt i Luleå, säger William Larsson, en av Äldrevårdsupprorets talespersoner.

Samtidigt ser han en ljusning i mörkret,

– Gabriella Sjöström, socialchefen, var och praktiserade med mig förra veckan. Även om det ska sparas, så försöker de hjälpa oss, exempelvis gällande Time Care, som även Kommunal jobbar hårt för, säger William Larsson, som själv har nominerats som ledamot i Kommunals sektionsstyrelse i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om