Luleå tingsrätt: "Medvetet risktagande"

SSAB fälls för olyckan då Rolf Blomkvist förolyckades för två år sedan. "Medvetet risktagande", skriver tingsrätten. Stålkoncernen döms att betala en företagsbot till staten på tre miljoner kronor.

Den 55-årige Rolf Blomkvist kom i kläm mellan ett plåtskåp och en väggmonterad serviceplattform. Avståndet mellan skåpet och plattformens golvbalk var bara 22,5 centimeter.

Den 55-årige Rolf Blomkvist kom i kläm mellan ett plåtskåp och en väggmonterad serviceplattform. Avståndet mellan skåpet och plattformens golvbalk var bara 22,5 centimeter.

Foto: Polisen

Luleå2018-11-01 14:15

Läs mer: "De tog en medveten risk"

Rolf Blomkvist skulle tillsammans med en kollega besikta en av traverskranarna i den så kallade Svalhallen när olyckan inträffade.

– Det sista jag hörde var ”kör långåk”. Sedan blev det tyst. Jag provropade några gånger. Sedan fick jag en aning om att någonting inte var rätt. Så jag for upp på kranbalken och såg att han hängde där. I räcket, sa en arbetskamrat till Blomkvist under rättegången för en månad sedan.

Den 55-årige Blomkvist klämdes till döds mellan traversens räcke och ett plåtskåp, och en utstickande serviceplattform som blivit kvar sedan den gamla maskinen byttes ut.

En klämrisk som tagits upp i ett tiotal besiktningsprotokoll under loppet av 15 år, utan att plattformen plockades bort.

Luleå tingsrätt anser att det i målet har framgått att SSAB inte har undersökt eller riskbedömt arbetsförhållanden för arbetstagarna vid enheten målet berör.

I domen skriver tingsrätten att SSAB under tio års tid, trots upprepade påpekanden i besiktningsintyg om klämrisken, underlåtit att göra de undersökningar och riskbedömningar som krävts.

En anmärkning och en rad noteringarna som enligt tingsrätten innebär att SSAB "har en långtgående skyldighet att utreda och riskbedöma denna klämrisk och vidta de åtgärder som föranleds av detta".

Om plattformen hade demonterats, hade Rolf Blomkvist inte klämts till döds, skriver Luleå tingsrätt.

"Ett sådant agerande får anses ha inneburit ett medvetet risktagande av allvarligt slag."

Stålkoncernen döms för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott, till en företagsbot på tre miljoner kronor.

I domen slår tingsrätten fast att ansvarig personal vid SSAB har varit oaktsam genom att inte tillräckligt ha undersökt eller riskbedömt klämrisken vid den aktuella arbetsplatsen.

"Ansvarig personal vid SSAB har därigenom av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen har ålegat dem till förebyggande av ohälsa och olycksfall."

När det gäller den utdömda företagsboten slår tingsrätten fast att SSAB inte har gjort "vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten".

SSAB ska även betala ett skadestånd på totalt 62 416 kronor till två målsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om