Luleå skärper policy mot mutor

Nu sätter Luleås politiker ned foten i det interna arbetet mot mutor och korruption. En ny policy är klar och ska beslutas.

23 januari 2019 13:36

– Vi är nöjd med det som tagits fram. Men en policy är en policy. Nu handlar det fortsatt om att chefer och medarbetare förstår vikten av att leva efter den. Det är oerhört centralt att vi håller oss inom lagar och regler, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Arbetet med att ta fram en ny policy har pågått under en tid, och inititerades av de misstankar om korruption mot ett tiotal personer vid stadsbyggnadsförvaltningen som kom upp i dagens ljus under 2017.

Utredningen av den misstänkta muthärvan visade att korruptionen inte alls varit lika omfattande som man först trott, och polisen gick inte vidare med sin förundersökning.

Men revisorernas granskning av de riktlinjer som fanns inom Luleå kommun gällande arbete mot jäv, mutor och korruption visade brister och kommunen beslutade att ta fram en ny policy.

Läs mer: Revisorkritik – låg kontroll mot korruption

Läs mer: Ingen polisutredning om korrupta tjänstemän

Läs mer: Mutskandalen var ingen skandal

Bland det som nu lyfts fram märks:

* Tydligare anvisningar om hur misstankar om brott ska rapporteras. En visserblåsarfunktion ger möjlighet till anonym anmälan och en oberoende utredning garanteras.

* Både kommunanställda och uppdragstagare har en skyldighet att samarbeta i utredningar om misstankar om brott finns.

* Tydligare anvisning om vart medarbetare och chefer kan få råd angående mutor och jäv. Ett exempel är stöd från kommunjurist om en chef får en gåva i tjänsten.

– Det gäller att vi är supertydliga gentemot entreprenörer, speciellt inom bygg- och entreprenad som är det område där misstankarna företrädesvis funnits, säger Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström