Leif Östling – resan från Luleå till industritoppen

Han växte upp på Skurholmen, tillhörde SSU under ungdomsåren och blev med tiden en av Sveriges mäktigaste företagsledare och näringslivsprofiler.

6 november 2017 09:46

Leif Alberg Östling föddes den 25 september 1945 i Luleå och växte upp på Skurholmen. Mamma kom från Hertsön, pappa från en jordbrukarfamilj i Sundom. Fadern startade egen byggfirma men blev senare förvaltare för stiftelser i Örnäset, Malmudden och Mjölkudden.

Själv var Leif Östling under ungdomsåren medlem i Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU).

Han utbildade sig till civilingenjör i maskinteknik vid Chalmers i Göteborg och även till civilekonom vid Handelshögskolan i samma stad.

1972 kom han till dåvarande Saab Scania i Södertälje.

– Det är mycket tillfälligheter var nyutbildade ingenjörer först hamnar. Så var det också för mig. Jag var på väg till SKF i Göteborg men det sket sig. Så åkte jag och min nuvarande fru till Stockholm och jag funderade på Ericsson i Västerås men så hamnade jag på Scania. Jag tänkte att jag får väl bli där några år men jag tyckte att det var bra, har han tidigare berättat i en intervju i Norrbottens-Kuriren.

Det var början på en yrkeskarriär som skulle ta honom till den absoluta industritoppen.

1989 utsågs han till chef för Scania-divisionen. 1994 bröts Scania ur Saab Scania-koncernen och blev ett självständigt bolag. Då utsågs Leif Östling till vd, en position han höll sig kvar vid i hela 18 år trots att han var inblandad i ett flertal strider. Under tiden i Scania blev han bekant med både Marcus Wallenberg och Peter Wallenberg. Den senare har Östling sagt varit något av hans mentor.

I september 2012 avgick han för en plats i Volkswagens koncernledning. Det uppdraget blev dock kortvarigt. 2015 fick han sparken efter en intern strid. Året därefter utsågs han till ordförande i Svenskt näringsliv, en position han innehar fortfarande.

Banden till Luleå har han aldrig klippt. Leif Östling har en sommarstuga i Luleå skärgård som han besöker på sommaren.

Han var barndomsvän med Karl-David Sundgren och satt i styrelsen i Inexa. Efter den uppmärksammade konkursen 2001 blev Östling kallad som vittne i domstolsförhandlingarna.

Förra hösten figurerade han i fastighetsaffärer i Luleå. Tillsammans med Lulebos förre vd Anders Sandberg och Nåidens fastighetsbolag Igeln bildade han fastighetsbolaget ISÖ AB, som bland annat köpte Lignellska stenhuset.

2003 utsågs han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och även KTH i Stockholm. Han är ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien och tilldelades 2012 Gustaf Dalénmedaljen av Chalmersska Ingenjörsföreningen.

Östling har under åren gjort sig känd som en kontroversiell debattör inom näringslivspolitiken. Ett färskt exempel är när han tidigare i år i samband med en inbjudan till en Rotarylunch i Boden sågade Norrbotniabanan.

– Finns det ett underlag? Den andra banan som byggdes upp till Umeå är väldigt dåligt belagd och har inte alls blivit en framgång. Jag har alltid varit frågande inför Norrbotniabanan. Det är starka politiska krafter bakom att vilja ha den, men vi har kommit till ett läge i Sverige att vi måste börja hushålla med pengar också, sade Östling till Norrbottens affärer.

På söndagen drogs Östling in i det stora avslöjandet med näringslivstoppar världen över som undviker att betala rätt skatt. Östlings Maltaregistrerade bolag heter Hertsoe limited, även det en koppling till Luleå alltså.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa