Lättnad i kommunen efter skoldomen

Kommunen är lättad efter förvaltningsrättens dom som avslår överklagan av skolnedläggningsbeslutet i Luleå. "Förvaltningsrätten har gått på samma linje som barn och utbildningsförvaltningen och gett oss rätt på varje punkt", säger skolchefen Maarit Enbuske i ett pressmeddelande.

BUN:s beslut om att lägga ned bland annat Vitåskolan var lagligt enligt Förvalntingsrättens bedömning.

BUN:s beslut om att lägga ned bland annat Vitåskolan var lagligt enligt Förvalntingsrättens bedömning.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2019-10-07 17:38

– Det är skönt för oss att se att förvaltningsrätten ger oss rätt i hur vi har hanterat den här frågan. Att vi kan besluta om skolnedläggningar och ändrade policys, säger Susanne Björkbom, biträdande skolchef på Luleå kommun. Norrbottens media har sökt både barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark. Hon är borta på en resa.

– Men vad hon har sagt till mig är hon nöjd med beslutet. Nu kan hon andas ut, säger Björkbom.

I förvaltningsrättens dom avfärdar man en stor del av de klagomål som togs upp i överklagan av medborgarinitiativet "Hela kommunen ska leva och lära". Bland annat vad gäller kommunens ekonomiska kalkyler för nedläggningen av Vitåskolan eller hänsyn till klimat- och tillväxtperspektiv.

– De gör inga bedömningar vad gäller beslutets innehåll utan enbart om det är lagligt, säger Björkbom.

– Däremot finns det en skiftande praxis vad gäller skolnedläggningsfrågor, säger Karin Granholm, rådman vid Umeå förvaltningsrätt som deltagit vid avgörandet. I domen tar man upp ett mål där Förvaltningsrätten i Växjö bedömt att en skolnedläggning av en större grundskola i Malmö var ett sådant beslut som måste beslutas i kommunfullmäktige. Men det finns också ett liknande beslut från Luleå förvaltningsrätt från 2014 där man gett barn- och utbildningsnämnden i Piteå rätt att lägga ner en skola

I slutänden väljer ändå förvaltningsrätten att avslå överklagan. Att beslutet fått stor uppmärksamhet och engagerat många kommunmedborgare medför inte att det behöver fattas i kommunfullmäktige. Det är inte heller något problem enligt förvaltningsrätten att nämndens beslut går stick i stäv med kommunfullmäktiges avslag av ett nedläggningsbeslut för Vitåskolan 2016.

Pontus Johansson är talesperson för Hela kommunen ska leva och lära.

–Vi tycker såklart att det är tråkigt att förvaltningsrätten väljer att döma såhär. Det bidrar till en praxis där så stora beslut kan fattas i en nämnd, säger han.

Det är i dagsläget inte bestämt om man ska gå vidare till kammarrätten.

– Vi ska träffas och ha ett möte om det. Det är också en ekonomisk fråga för oss om vi ska gå vidare den vägen, säger Pontus.

Men han förklarar att domen inte innebär att initiativet upphör med namninsamlingen mot beslutet. Sista dagen för insamlingen av namnlistorna är den 11 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om