Lättare att få bolån i Luleå

I Luleå är det lätt att få ett lån men i många av Sveriges större städer är det svårt för en ung vuxen att få ett bolån trots ett fast jobb. "Bostäderna är betydligt dyrare i Stockholm än i Luleå", säger John Nilsson, mäklare.

25 april 2019 09:06

Ny statistik från Skandia visar var i Sverige en ung vuxen med ett fast jobb kan få bolån för att köpa sin första lägenhet. Men i 13 av 25 större städer i Sverige kan inte unga få bolån för att köpa en normalstor etta på 38 kvadratmeter. Orsakerna är bland annat skärpta kreditregler och drastiska prisökningar på lägenheter.

– Ett bostadslån är i många fall en förutsättning för att komma in på bostadsmarknaden då bostadsköerna för en hyresrätt är långa. Vi måste hitta lösningar så de senaste årens prisökning och skärpta kreditregler inte hindrar unga att få en egen bostad, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.

Men i Luleå är det lättare att få sitt bolån för en lägenhet. John Nilsson, mäklare och civilekonom på Husman Hagberg, menar att Luleå har en relativt hög genomsnittsinkomst.

– I kombination med att många har det bra ställt och att priserna inte är så jättehöga är det lättare att få lån, säger John Nilsson mäklare och civilekonom på HusmanHagberg.

Lägenheterna i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö är oftast dubbelt så dyra. En stor utmaning unga vuxna står för inför ansökning av bolånet är den kontantinsats på 15 procent som krävs för att få det beviljat.

– Jämför man med Luleå med Stockholm så är det enklare för föräldrar att hjälpa till med kontantinsatsen här då lägenheterna är billigare, säger Sabina Högling mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Hortlund