Larmet: Polischefer utreder sig själva

Polischefer som anklagats för att ha kränkt anställda har själva utrett anmälningarna. Det hävdar polisfackets huvudskyddsombud Leif Lahti som anmält ledningen till Arbetsmiljöverket. "De ska inte få utreda det själva om man är utpekad", säger han.

Foto:

Norrbotten2018-11-20 09:50

Kränkningsanmälningar som gjorts av poliser i Norrbottens lokalpolisområden ska ha skickats till polisområdeschefen Håkan Karlsson, men sedan hamnat för utredning hos chefer som pekats ut för kränkningar.

”De utpekade cheferna har därefter själv utrett och avslutat ärendena utan att skyddsombud och medarbetare varit delaktiga”, skriver huvudskyddsombudet Leif Lahti i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Till Norrbottens Media säger Leif Lahti att han är kritisk mot Norrbottenspolisens arbete med rapporteringssystemet för tillbud och arbetsskador, Lisa.

– Jag tycker att vi har mycket brister. Vissa anmälningar påbörjas inte och vissa avslutas utan att skyddsombud eller medarbetare som anmält kränkningar har medverkat.

Hur allvarliga kränkningar handlar det om?

– Man kan säga så att det är upplevda kränkningar som medarbetare har gjort anmälningar om. En kränkningsanmälan ska utredas skyndsamt och det tycker jag inte att man har gjort, säger Leif Lahti.

I anmälan finns tre exempel. Men hur många chefer är det som har fått utreda sig själva?

– Det är några stycken, men jag tänker inte gå in på exakt hur många just nu.

Hur länge har de här bristerna funnits?

– Jag tycker att det har pågått bra länge. Det har funnits brister i flera år.

Huvudskyddsombudet kräver nu en systeminspektion av polisområde Norrbotten på grund av de allvarliga bristerna.

– Jag har begärt att Arbetsmiljöverket gör en inspektion av hur vi, eller snarare arbetsgivaren, hanterar skadeanmälningar, säger Leif Lahti.

Tre fall av anmälda kränkningar tas upp i anmälan till Arbetsmiljöverket:

? I mars 2018 skrevs en anmälan till polisområdeschefen om att chefer kränkt en polis, men anmälan skickades till en av de utpekade cheferna för utredning. Enligt huvudskyddsombudet har utredande chef bara tagit med vissa delar av anmälan och uppgett att skyddsombudet varit involverad fastän det inte stämmer. Polisen som gjort anmälan, som ska ha rubricerats fel som en mindre allvarlig händelse, har inte heller varit involverad. Ärendet avslutades i april efter diskussion med HR-expert, trots alla påstådda brister i utredningen.

? I maj 2018 utredde en chef en kränkningsanmälan där han själv pekades ut. Inget skyddsombud var med i utredningen och inte heller medarbetarna som känt sig kränkta. Enligt utredningen har en handlingsplan tagits fram och presenterats på ett lokalt skyddskommittémöte, men personal som var på mötet har sagt att handlingsplanen aldrig presenterades. Chefen ska istället ha sagt att det skulle tas fram en handlingsplan.

? I en tredje anmälan om kränkning, även den i maj, pekades samma chef ut. Men den anmälan ska ännu inte ha börjat utredas av arbetsgivaren trots att det gått snart sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om