– Vi har ingen förklaring. Vi jobbar på alla fronter för att få koll på vad det här beror på, säger Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör och samhällsutvecklingschef.
Delårsrapporten visar att inflyttningen ökar med 28 personer. Men födelsenettot är minus nio, vilket är oväntat.
– Våren är en tid när födelsetalen brukar vara positiva. Det är mycket märkligt. Vi ser inte några särskilda händelser eller avgörande faktorer, säger Lindh Wikblad.
Nu ska staden dessutom in i en period där många studenter flyttar hem och där befolkningskurvan av tradition dippar. Målet på 600 personers ökning känns avlägset, och än dystrare blir läget eftersom Luleås kommunledning uttryckt att ökningen egentligen bör vara ännu högre.
– Det kan bli tufft att nå målen men än är det för tidigt att dra några jätteväxlar. Mycket kan hända under hösten. Bostadsbyggandet går bra och vi har satsningar på fler jobb igång. Vi jobbar även hårt med frågor som vi vet är viktiga för kvinnor, stadsutbudet och skolan exempelvis, säger Lindh Wikblad.
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) är medveten om siffrorna.
– Vi har fått rapporter löpande och vet hur det ser ut. Det är något som angår hela länet. Om Norrbotten ska växa är det viktigt att Luleå växer, säger han.
Vad tänker du om signalerna?– Jag ser två delar i det här. Dels beskriver det hur viktigt det är att vi fått fart på bostadsbyggandet. Nu kommer vi igång med de stora volymerna på Kronan och de syns inte i de här siffrorna utan den effekten kommer senare.
– Sedan har vi också vidtagit åtgärder för att öka tempot och ta fram fler jobb. Bland annat genom ett stärkt samarbete med universitet och näringslivet. Jag är väldigt optimistisk, för jag hör hur det låter på företagsträffar som jag deltar i. Man ger uttryck för tankar om expansion och rekryteringsbehov.
Läs mer: Luleå måste vända viktiga trenden
Läs mer: Det borde Luleå tänka på
Niklas Nordström anser vidare att kommunen ökat insikten och vidtagit åtgärder kring vad som krävs för att skapa ett attaktivt samhälle. Den rapport som Norrbottens media berättat om tidigare, analysen kring att Luleå har underskott på kvinnor i familjebildande ålder, är ett av verktygen.
– Sammantaget är jag inte orolig över siffrorna men de visar på allvaret. Det räcker inte med att få en del på plats utan man måste få med de andra delarna också, säger Niklas Nordström.