Lärlingar hyllas av branschen

Hotellbranschen jublar över Luleås nya lärlingsutbildning. "Det är en fantastisk möjlighet. Jag skulle ha valt den vägen om det hade funnits under min skoltid", säger hotelldirektör Eive Stenvall på Quality hotell.

2 december 2018 06:00

2014 väcktes idén och de första kontakterna togs mellan gymnasiebyn och hotellbranschen.

I dag finns ett aktivt branschråd som är nära kopplat till lärlingsmodellen. Hotelldirektör Niclas Jonsson från Scandic är ordförande.

– Vi ser det här som en viktig satsning. Vi står inför en kraftig expansion inom hotellbranschen i Luleå under de kommande åren. Vi behöver rekrytera personal. Det är inte alldeles lätt i den tuffa konkurrens som råder i den här stan i dag.

Branschrådet har skapat möjligheter till praktik på Luleås nästan samtliga hotell och konferensanläggningar. Dagens 28 elever har också möjlighet att prova på sin framtida yrkesroll på andra platser i länet som Boden, Piteå, Jokkmokk och Gällivare.

Det innebär förstås en ökad belastning på dagens snäva företagsorganisationer, men innebär samtidigt en möjlighet för branschen att skapa relationer till gymnasieelever.

– Det är viktigt att få se ungdomarna i yrkesrollen. I vår bransch är vi ute efter att i första hand rekrytera rätt person med rätt personlighet. Vi har egna interna utbildningar som kan ge vår personal de kunskaper som de behöver, förklarar Niclas Jonsson.

Han ser gärna att lärlingsmodellen också utökas till att omfatta restaurang & livsmedel.

– Vi har samma rekryteringsbehov inom det området också. Den här modellen borde kunna fungera utmärkt även där, understryker Niclas Jonsson.

Rektor Ellinor Bäckström bekräftar att diskussioner pågår, men något beslut är ännu inte fattat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Leijon -