Lång debatt om Lulebos affärer

Bostäder i kommande Luleboaffärer ska främst förmedlas via en kommunal bostadsförmedling. Det skarpa kravet som klubbades på måndagens kommunfullmäktige möttes av kritik.

ETT STEG FRAMÅT. Samuel Ek, (KD) kunde glädja sig åt att partiets motion om arbetskläder till förskole- och fritidspersonal gick igenom. Men beslutet på dagens kommunfullmäktige i Luleå säger ingenting om när det ska införas.

ETT STEG FRAMÅT. Samuel Ek, (KD) kunde glädja sig åt att partiets motion om arbetskläder till förskole- och fritidspersonal gick igenom. Men beslutet på dagens kommunfullmäktige i Luleå säger ingenting om när det ska införas.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-02-29 19:18

Kort sagt beslutades fyra krav på köpare som blir aktuella vid försäljning av Lulebos lägenheter.

Det första är att kommunstyrelsens ordförande är den som ingår avtal med aktuell köpare, det andra är att avtalet ska innehålla krav på nybyggnation vid förvärv av större bestånd, det tredje att köpare ska upplåta en del av beståndet för hyresgäster med speciella behov, och det fjärde att förvärvade och nyproducerade lägenheter ska förmedlas "till väsentlig del" av en kommunal bostadsförmedling.

– Att de ska tvingas in i vår kommunala bostadskö har vi väldigt svårt att acceptera. Det går emot det kommunfullmäktige tidigare beslutat, säger Anders Josefsson, (M) som gav godkänt åt de tre andra punkterna.

LÄS MER: Uppror i Lulebos styrelse (PLUS)

Liberalerna var också starkt emot den fjärde punkten.

– Det ska bli spännande hur man ska tolka regler. Ska kommunen vara någon form av domare? Det här kommer bli kostsamt för kommunen och leda till mer byråkrati, säger Thomas Olofsson.

Vänsterpartiet yrkade på avslag till hela principbeslutet, alla fyra punkter.

– Jättebra att vi vill bygga mer lägenheter, att de upplåts för speciella behov och att så många som möjligt förmedlas via en kommunal bostadsförmedling. Därför yrkar vi att kommande försäljningar avbryts för att på så sätt underlätta för de här målen, säger Bertil Bartholdson, (V).

Lulebo förekom i två ärenden. Dels försäljning av 1 400 lägenheter, dels principbeslutet gällande krav på köpare – och inget av dem passerade utan fylliga debatter. Yvonne Stålnacke (S) förklarade att fullmäktigebeslutet kring försäljningen av 1 400 lägenheter (utöver de 1 600 som redan sålts) är viktigt för fortsättningen.

– I den här församlingen har vi två gånger fått ta ställning till ägardirektiven för Lulebo, båda gångerna med stort stöd.  Alla vet att V har överklagat och fått nej av förvaltningsrätten, och valt att överklaga en gång till (till kammarrätten, reds.anm). Därför känns det viktigt för oss att skapa trygghet i Lulebo och visa att det är ägardirektiven som gäller, säger hon.

Niklas Nordström (S) valde att göra ett kort inlägg mot slutet av debatten.

– Den här debatten känns det som att vi har haft. Vi säljer för att möjliggöra nya bostäder i Luleå, för att beta av bostadsbristen.

Vänsterpartiet föreslog att beslutet kring försäljningen av 1 400 lägenheter helt skulle avslås.

– Vi tycker inte att det här har varit ett sådant öppet ärende. Det handlar om en formaliasak när man vill strunta i att avvakta ett domslut, säger Nina Berggård (V).

BESLUT I KORTHET

¤ Arbetskläder till personal på förskola och fritids. Motionen som kommer från Kristdemokraterna hörsammades. En stor jämställdhetsfråga var partierna överens om, däremot ville inte Socialdemokraterna slå fast exakt när arbetskläderna ska införas. Kd föreslog redan från hösten 2016 – men S svarade med "när pengar finns".

¤ Södra hamnplan ska förnyas. Stadsbyggnadsnämnden ska ta ansvar för att det händer något på Södra hamnplan. Det satsas tio miljoner på projektet som beräknas pågå mellan 2016 - 2020. Sverigedemokraterna yrkade på avslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!