Luleå kulturskola – stans resurscentra för ung musik, dans och teater – har undervisning för cirka 8 000 elever per år. Den ingår inte i kommunens lagstadgade grundskola och är en så kallad frivillig verksamhet.
Nu drabbas även den av tuffa besparingar.
Skolchef Maarit Enbuske med tjänstemän presenterade olika tänkbara alternativ i juni, däribland en 20 procent minskning av skolans budget, som ligger på 25 miljoner kronor årligen.
Men för att genomföra detta krävs att den gamla avsiktsförklaringen för skolan slopas.
Kommunfullmäktige klubbade för många år sedan att volymen för Kulturskolan inte får minskas, men nu känner förvaltningen att detta ändå måste göras.
– Vi har effektiviserat inom förvaltningen i flera år, men inte rört i Kulturskolans budget på grund av avsiktsförklaringen. Nu vill vi att den tas bort, säger Maarit Enbuske.
Skolchefen anser samtidigt att verksamheten ska vara fortsatt avgiftsfri.
– Skulle vi ta ut en avgift i paritet med andra kulturskolor i landet, cirka 630 kronor, ger det intäkter på cirka 2,5 miljoner kronor. Men då måste vi täcka upp med vikarier om lärare är sjuka, dessutom krävs mer administration, fakturahantering med mera. Och då skulle intäkterna ätas upp delvis.
Enligt förvaltningen motsvarar den föreslagna besparingen tio av de totalt 43 tjänsterna inom Kulturskolan.
– Vi har pensionsavgångar i närtid. Det finns också möjlighet för lärare att behålla sina jobb inom andra delar av vår verksamhet.
Maarit Enbuske tror inte att Kulturskolans verksamhet påverkas alltför mycket i övrigt.
– Genom förändrade arbetssätt och andra prioriteringar kan vi fortsätta stötta den konstnärliga undervisningen. Det kan exempelvis innebära fler elever vid musikundervisningen, inte lika mycket individuell undervisning.
Och Emma Engelmark, S-ordförande i bun, ställer sig positiv till tjänstemannaförslaget och den slopade avsiktsförklaringen.
– Eftersom vi har effektiviseringskrav behöver vi se över alla delar i verksamheten, så även Kulturskolan.
Hon understryker samtidigt vikten av att Kulturskolan förblir avgiftsfri.
– Vi socialdemokrater vill garantera det, utifrån jämlikhetsperspektivet. Alla barn ska få ta del av kulturaktiviteter. Börjar vi ta avgifter, då blir det en segregation utifrån ekonomiska förhållanden i hemmet.
M ställer sig också bakom tjänstemannaförslaget gällande avsiktsförklaringen och besparingen på fem miljoner kronor.
– Vi hade föreslagit en halvering av budgeten, men detta är ett steg i rätt riktning, säger Sana Suljanovic (M), 2:a vice ordförande i bun.
Däremot säger de nej till att Kulturskolan ska vara fortsatt avgiftsfri och dessutom vill de se andra begränsningar i verksamheten.
– Vi tycker inte att Kulturskolan ska vara igång dagtid. Enskild undervisning i exempelvis sång och instrument ska inte ske under skoltid, säger Sana Suljanovic.