Kraftig brand i pizzeria

Räddningstjänsten kämpade med att begränsa spridningen, men elden tog sig vidare och hotade hela byggnaden.

7 september 2019 21:35

Larmet kom in vid 20.22 till räddningstjänsten och när brandstyrkorna kom fram till pizzerian, som ligger på Betongvägen i Luleå, så var det en fullt utvecklad brand.

- Branden har spridit sig via taket till en billackeringsfirma i samma byggnad. Vi har det lite besvärligt nu eftersom det finns gastuber och en acetontank på 150 liter i intilliggande byggnader. Det är väldigt brandfarligt inte heller bra för naturen om det sprids med släckvatten och därför är det viktigt att stoppa spridningen, sade Conny Qvarfordt, räddningsledare hos räddningstjänsten, strax efter 21.

Räddningstjänsten skickade brandstyrkor från Luleå och de fick stöd av styrkor från Piteå och Boden. Totalt var det som mest tolv enheter som bekämpade branden.

Det var kraftig rökutveckling från branden och räddningstjänsten uppmanade alla som befann sig i området att stänga fönster, dörrar och ventilation.

Strax efter 21 rasade taket in på pizzerian.

- Vi arbetar med att begränsa spridningen men det ser mörkt ut för hela byggnaden, säger Conny Qvarfordt.

I fastigheten fanns ett stort antal bilar och räddningstjänsten hjälpte en av ägarna till firman med att få ut bilarna ur byggnaden.

I närheten av branden finns det ett så kallat vattenskyddat område och räddningstjänsten ansträngde sig för att undvika att vattnet från släckningen hamnade där.

- Det är precis på gränsen till att vi kan täppa till brunnar och ändra riktningen på vattenledningarna. Vi arbetar parallellt med Vattenverket och Miljökontoret för att lyckas med det, säger Conny Qvarfordt.

Polisen är också på plats och har spärrat av platsen. Om branden spred sig till någon av de intilliggande verkstäderna fans det en risk för en explosion.

- Vi hjälper räddningstjänsten med avspärrningen i nuläget. Sedan kommer vi spärra av fastigheten som brinner för att kunna göra en teknisk undersökning. Jag kan inte kommentera om någon rubricering i nuläget, säger Henrik Vernerlund, befäl vid polisens regionledningscentral.

Vid 01 på natten hade räddningstjänsten börjat skicka hem personal. Då hade brandstyrkorna på plats lyckats stoppa branden från att sprida sig till intilliggande byggnader.

- De håller på med eftersläckningsarbete, säger en operatör hos Sos alarm.

Under natten fick räddningstjänsten kontroll över branden och lyckades släcka den men det var personal kvar över hela natten för kontroll.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Planthaber, Jonny Vikström, Lars-Göran Norlin