Kommunen: Vattnet blev en kapacitetsfråga

Vattnet innehåller inga toxiner. Nu ska kommunen utvärdera veckans arbete.

3 augusti 2017 08:22

Provsvaren på vattenproverna från Andträsket kom sent på onsdagskvällen. Proverna kunde visa att vattnet i Råneå inte innehöll några toxiner och att vattnet kan användas igen. Stadsbyggnadschef Roger Danell bekräftar att vattnet är okej att använda.

– Annars hade vi inte gått ut med det, säger han.

Kommunen rekommenderar dock att råneåborna spolar vattnet i tre till fem minuter om det inte använts på några dagar.

I nästan en vecka har råneåborna varit utan vatten och veckans arbete har varit omfattande för kommunen för att kunna leverera svar till råneåborna så snabbt som möjligt.

– Veckan har varit utmanande och det har varit mycket jobb för att säkerhetsställa vattnet i Råneå, säger Roger Danell.

Vad har man lärt sig?

– Det kommer vi att utvärdera nu men det är klart att det finns lärdomar att ta. Särskilt det här med tillfälliga lösningar, att snabbt kunna säkerhetsställa en alternativ vattenförsörjning.

Kommunen kommer att göra en utvärdering i närtid för att se vad man kunnat göra annorlunda.

Enligt Danell har man bra rutiner för dricksvattnen men inte för hygienvatten.

– Det är ju inte så enkelt att hitta snabba lösningar eftersom det är så stor mängd människor det berör. Eftersom både dricksvattnet och hygienvattnet föll bort så blev det en kapacitetsfråga, säger han.

Om vattnet hade visat sig innehålla algtoxiner hade kommunen planerat för vissa lösningar, bland annat möjligheter till dusch i centrala Råneå.

Vad skulle du vilja säga till råneåborna?

– Det är inte så mycket att säga men vi har full förståelse över hur det är när hygienvattnet och vattnet försvinner. Vi har jobbat väldigt hårt denna vecka för att hitta lösningar och vi jobbar naturligtvis för att det inte ska hända igen, säger Roger Danell.

Han kan dock förstå de som känt frustration under veckan som gått.

– Jag skulle nog också vara frustrerad om jag blev utan vatten så jag har stor respekt för att den som drabbas vill se en lösning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thyra Olsson