Knivskar 83-åring – döms till fängelse

Svårt psykotisk och beväpnad med en kniv angrep han en 83-årig man. Nu döms 34-åringen till ett och ett halvt års fängelse.

26 augusti 2019 15:11

Läs mer: Misstänkt mordförsök.

Läs mer: Raka spåret till häktet.

Läs mer: Nu åtalas våldsverkaren.

Läs mer: "Allt var väldigt våldsamt."

Den 15 juni slås lugnet sönder och samman i villaidyllen i en by söder om Luleå när en 34-årig man rusar in på gården. Han är beväpnad med en kniv och kräver att fastighetsägaren, en 83-årig man, ska ringa efter en "flyktbil".

Det här blir startskottet på en halvtimme av hot om våld och våld. Den utsatte mannen blir bland skuren i ena örat och över halsen.

När polisen anländer till platsen kastar 34-åringen kniven i från sig.

Efter den rättegången mot 34-åringen, i vilken han var ångerfull och beklagade händelsen, har han genomgått en stor rättspsykiatrisk genomgång. Slutsatsen av denna utredning, som Luleå tingsrätt nu hänvisar till i domen, är att 34-åringen begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han bland annat haft en nedsatt förmåga till verklighetsuppfattning. 34-åringen har också en nedsatt förmåga att inse sina gärningars innebörd, och att anpassa sitt handlande efter denna insikt.

Men han har å andra sidan inte helt saknat dessa förmågor, skriver Luleå tingsrätt. "Av undersökningen framgår också att den allvarliga psykiska störningen utgjort en direkt droger som xx intagit och att den allvarliga psykiska störningen vid gärningen således utgjorts av ett självförvållat rus."

I dag lider inte 34-åringen av en allvarlig psykisk störning, anser de utredande läkarna.

Det innebär att det inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård, konstaterar Luleå tingsrätt i domen.

34-åringen döms för misshandel och grovt olaga hot och ska betala 37.500 kronor i skadestånd till 83-åringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson