Klassisk klädbutik brann ner till grunden

Den klassiska klädbutiken Götamagasinet totalförstördes vid en brand under torsdagskvällen.

Butiken öppnade portarna redan 1918 och firade 100 år i fjol.

1 augusti 2019 18:12

Det var vid 18-tiden som räddningstjänsten i Kalix fick in larm om att det var rökutveckling i Götamagasinet, beläget centralt i Kalix. Det fattades beslut att gå ut med ett totallarm och ett stort antal brandmän från Kalix, Haparanda och Töre kallades in. Yttre befäl vid räddningstjänsten i Luleå åkte till platsen och gav ledningsstöd. Uppåt 20 brandmän jobbade med brandbekämpningen initialt och bekämpningen höll på i flera timmar.

Ägaren Lennart Nilsson, 77 år, var den som upptäckte branden.

– Jag skulle gå till lagret för att hämta en vara, då möttes jag av rök. Jag fick backa och hämtade brandsläckaren men när jag gick tillbaka var det för mycket rök, säger Lennart Nilsson.

Hans pappa startade butiken 1918, i fjol firade Götamagasinet 100 år och Lennart Nilsson har jobbat i butiken i hela sitt liv. Under torsdagen befann han sig i butiken tillsammans med sin syster och han kunde maktlös stå vid sidan av för att bevittna när livsverket brann upp.

Nu är det tveksamt om butiken kommer byggas upp igen.

– Det är nog många som kommer sakna oss om vi måste lägga av nu. Det ser ut att vara en totalskada, säger Lennart Nilsson.

Hans syster fick åka till sjukhuset för att kontrollera att hon inte skadats av rök som hon eventuellt andats in. Lennart Nilsson är tacksam över att ingen blev allvarligt skadad, butiken var öppen när branden bröt ut.

– Det andra är bara materiella ting, så länge ingen människa blir skadad, konstaterar han.

Räddningstjänsten arbetade fortfarande vid platsen på torsdagskvällen. Vid 20-tiden fick elden fäste i taket och det gör att räddningstjänsten nu helt fokuserar på att skydda intilliggande fastigheter, något som ser ut att lyckas. Vid 21.30 var det fortfarande 17,18 man på plats.

– Vi kommer vara där hela natten och ha bevakning. Vi låter byggnaden brinna ner, det är bara skelettet kvar och vi fokuserar på att elden inte ska sprida sig. Det är bara fyra meter till grannfastigheten, säger Trond Olofsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren Herman Öberg