Karlssons fasa: "S har fått en historisk chans"

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) kritiserar Centerpartiets ledning som han anser krattar manegen för ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav.

11 januari 2019 20:39

För Karlsson råder det ingen tvekan om att det är dags att resa en gravsten över Alliansen, som fanns mellan 2004 och 2019.

– På onsdag sker begravningen och officiant är Annie Lööf, säger den norrbottniske riksdagsledamoten.

Borgerlig splittring var ett begrepp under regeringsåren såväl 1976–1982 som 1991–1991, men efter att Alliansen föddes och Fredrik Reinfeldt blev statsminister har de borgerliga partierna hållit sams på ett helt annat sätt. Nu tycker Karlsson att Centern raserar ett framgångsrikt koncept och bidrar till att Socialdemokraterna kan regera under lång tid.

– S har fått en historisk chans. Därför känner jag mig lite extra upprörd.

Centerledningen motiverar sitt beslut dels med att ett samarbete med S, L och MP stänger SD ute, dels att förhandlingarna mellan partierna inneburit sakpolitiska framgångar för C. Karlsson köper inget av argumenten.

– Centern har gått i Socialdemokraternas utredningsfälla och jag är ganska övertygad om att de kommer vara oerhört besvikna när mandatperioden är slut. Långsiktigt kommer en sådan regering inte kunna driva den borgerliga politik Sverige behöver. Friåret och familjeveckan är några exempel på hur regeringens politik kommer slå mot arbetslinjen.

En regering ledd av Ulf Kristersson (M) hade behövt SD:s röster för att vara större än de rödgröna, men Karlsson anser inte att det hade gett SD inflytande över politiken.

– Det tycker jag vi bevisade ganska väl före jul när vi lyckades få igenom en M- och KD-budget utan förhandling med SD. Vi behövde inte förhandla en enda stavelse.

Från M- och KD-håll är kritiken mot C hård. Karlsson tror att många som röstade på C för att bidra till ett maktskifte kommer vara besvikna och söka sig till M eller KD i stället.

– För oss moderater handlar det om att vara en samlande kraft i den svenska borgerligheten. Synd att det sker på det här sättet, men jag tror M och KD kommer stärkas. Jag hoppas vi kan plocka upp nog många för att även efter nästa val vara ett fullgott regeringsalternativ.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson