Kaoset i landstinget kan avgöras i domstol

Frågan om makten i landstinget i Norrbotten kommer avgöras i domstol. Det menar Mattias Karlsson (M). "Vi menar att det de röd-gröna försöker göra är olagligt", säger han.

DRAMA. Mattias Karlsson (M) och Jens Sundström (FP) för samtal in i det sista inför en ny omröstning under måndagen.

DRAMA. Mattias Karlsson (M) och Jens Sundström (FP) för samtal in i det sista inför en ny omröstning under måndagen.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-12-28 14:51

Det var i slutet av november som kaoset i landstinget uppstod då två blankröster på vänsterkanten banade vägen för Kenneth Backgård som landstingsstyrelsens ordförande. Mattias Karlsson tog plats som vice ordförande.

Sedan dess har Socialdemokraterna försökt säkra sin majoritet genom att släppa fram Maria Stenberg i stället för Kent Ögren.

Under måndagen tänker Socialdemokraterna kräva en ny omröstning om ordförandestolen, eftersom man anser att att majoritetsförhållandet har förändrats.

Mattias Karlsson säger till NSD:

– Om vi kallas till ett extra fullmäktige i morgon så kommer vi att gå dit.

Men där upphör det normala. Alliansen har pratat ihop sig om att bojkotta hela omröstningen.

– Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer då att förklara att vi anser att omröstningen är olaglig, att den strider mot kommunallagen och att vi därför tänker lägga ner våra röster, säger Karlsson. Vi anser att ingenting har förändrats sedan november och att vi har ett beslut som vunnit laga kraft.

Ett troligt scenario är då alltså att Maria Stenberg (S) och Glenn Berggård (V) röstas fram med siffrorna 36–0.

– Ja, vi kommer inte ens att ställa upp som motkandidater, säger Karlsson.

Men det är egentligen då dramat börjar.

– Då tänker vi begära ett verkställighetsförbud av förvaltningsrätten. Att omröstningen inte vinner laga kraft.

Vilka som sedan får styra landstinget kan alltså avgöras av detta beslut. Men oavsett om verkställighetsförbudet beslutas eller inte är Mattias Karlsson övertygad om att det slutar med en rättslig process. Att domstol får avgöra huruvida den nya omröstningen följer kommunallagen eller ej.

– Ja, det här kommer att avgöras i domstol. I första hand i förvaltningsrätten. Men detta är så juridiskt intressant att det mycket väl kan gå hela vägen upp till regeringsrätten, via kammarrätten. Och en sådan process kan ta fyra år.

Så vilka kommer att styra landstinget under den processen?

– Som jag ser det avgörs det om det blir ett verkställighetsförbud eller inte. Blir det det så sitter Backgård och jag kvar. Blir det det inte så sitter Stenberg och Berggård.

Karlsson utesluter dock inte att saker kan hända fram till omröstningen.

– Alla partier sitter i möten just nu och pratar. Och jag tror alla känner en oro för det kaos detta kan innebära. Det är en mycket olycklig situation eftersom landstinget står inför stora utmaningar. Alla partier försöker nog se hur man kan rädda situationen.

Så det kan bli en lokal variant av en decemberöverenskommelse?

– Ja, det är många som pratar om det. Men det här är inte samma sak, så jag har svårt att se det.

Johan Håkansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om