Frågan om en eventuell gruvbrytning av järmmalm i Kallak hamnar nu på högsta nivå, hos regeringen. På fredagen fattade Bergstaten beslutet att skicka ärendet om en bearbetningskoncession vidare till näringsdepartementet.
Detta eftersom de inte är överens med länsstyrelsen i sin bedömning.
– Vi har två saker att bedöma. Om det är en bra fyndighet som sannolikt kan utvinnas ekonomiskt. Och det är det, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergstaten.
– Det andra är markanvändningen och då handlar det om renskötseln. Länsstyrelsen har rekommenderat oss att säga nej på grunda av transporterna. Men vi anser att transportfrågan hör hemma i en senare prövning hos Mark- och miljödomstolen.
Enligt Åsa Persson har länsstyrelsen inte belyst tillräckligt mycket hur Jåhkågasska Tjiellde samebys möjligheter att bedriva renskötsel påverkas. Därför har inte Bergstaten haft möjlighet att göra en bedömning.
Det är ovanligt att Bergstaten går emot länsstyrelsens rekommendationer. Senast det inträffade var när det gällde gruvbrytning i Eva utanför Arvidsjaur.
– Men då hade vi en annan åsikt än länsstyrelsen. I det här fallet handlar det om att vi inte har tillräckligt mycket beslutsunderlag, säger Åsa Persson.
Länsstyrelsen vill inte kommentera Bergsstatens ställningstagande.
– Jag kan bara säga att vi vidhåller vår bedömning, att transportfrågan hör till bearbetningskoncessionen. Frågan om transporter är direkt kopplad till markanvändningen, säger David Berggård, miljöingenjör vid länsstyrelsen.
Niklas Spik, ordförande i Jåhkågasska sameby, är avvaktande.
– Även om Bergsstaten inte går emot länsstyrelsen utan mer skriver att ärendet inte belysts tillräckligt, så tycker vi det är lite dåligt av dem att bara lägga över det på regeringen. Vi hade hoppats på ett beslut. Men någon större skillnad blir det inte, egentligen. Ärendet hade säkert drivits till regeringen ändå av någon av parterna. Vi har ingen annan åsikt i fallet just nu. Vår jurist håller på och tittar närmare på det, säger Spik.
Mikael Gröning på Näringsdepartementet vill först läsa igenom Bergstatens beslut innan han uttalar sig.
– Det kommer säkert ta minst en månad innan det kommer ett regeringsbeslut i frågan, säger han.