Farliga isar när vattnet sjunker

Extrema variationer i vattenståndet kan skapa rena dödsfällor i skärgården.Skoteråkaren Daniel Ekholm i Nyborg vill varna allmänheten.

FARA. Hålrum bildas när vattnet sjunker undan. Daniel Ekholm tog bilden i Farvattenssundet i Nyborgs skärgård på onsdagen.

FARA. Hålrum bildas när vattnet sjunker undan. Daniel Ekholm tog bilden i Farvattenssundet i Nyborgs skärgård på onsdagen.

Foto: Daniel Ekholm

Luleå/Kalix2016-01-14 13:16

På torsdagen noterades ett vattenstånd på 115 centimeter under det normala vid mätstationen i Kalix. Det är en extremt låg siffra som fick SMHI att utfärda en klass 2-varning.

Daniel Ekholm färdas mycket i Kalix skärgård. Förra helgen var vattenståndet över det normala, för att på några dagar sjunka med mer än en meter.

Ekholm har sett isen brytas upp på ställen där skotrar och till och med bilar kört bara någon dag tidigare. När vattnet sjunker bildas förrädiska hålrum över grundare områden. Daniel Ekholm tog en bild i Farvattenssundet i Nyborg som han skickade in till NSD.

– Det är vad som händer när grynnorna kommer upp. Det bildas en luftspalt mellan isen och vattnet och till slut brister det av sig självt, eller ännu mer olyckligt vid belastning av till exempel en bil, säger hand

Fenomenet förekommer på flera ställen i skrärgåren. Han lade ut en varning på facebook, ett inlägg som gillats och delats flitigt.

– Alla tänker sig kanske inte för, och det är inte sä lätt om man inte känner till området, säger Daniel Ekholm.

För yrkessjöfarten ställer det låga vattenståndet inte till några större problem. Regeln är att fartygen ska ha minst en meter under kölen. Sandöleden in till Luleå tar vid normalvatten båtar med 10,8 meters djupgående. Lågvattnet gör alltså att man tappar drygt en meter i djupgående. Men för den sjöfart som nu pågår vid Karlsborg, Luleå och Piteå är det inga problem i praktiken.

– De maxlastade båtarna kommer inte hit vintertid eftersom de inte är isklassade. Men det är kart att man får tänka sig för när det är så här pass lågt vatten, marginalen blir ju mindre, säger Anders Dahl, områdeschef vid Sjöfartsverket i Luleå.

Största problemen för Bottenvikssjöfarten finns just nu i Skellefteåområdet. Vattnet strömmar söderut och drar med sig ismassor som pressar hårt i Skellefteåbukten. Den nordliga vinden förstärker dessutom isdriften.

– I går (onsdag) pressades is ända in mot hamnen i Skellefteå, berättar Anders Dahl.

Isbrytaren Ale assisterar i Skellefteå medan Ymer ligger standby i Piteå, beredd att rycka in om läget hårdnar.

I Norrbottenshamnarna förekommer inte samma ispress, av naturliga skäl. Isen ligger fast i skärgården.

Under torsdagen började vattnet stiga. Då uppstår å andra sidan problem med flödvatten. De extrema variationerna i vattenståndet lär ställa till det för en och annan stugägare.

– Skärgårdsborna lär få bygga nya bryggor till våren, säger Anders Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om