Krisen har kostat

Personalen har jobbat extra mot betalning och verksamheten lagts om. Så har kommunerna och landstinget klarat den återkommande sommarkrisen i bristen på sjuksköterskor. Men det har kostat.

BRISTVARA. Sjuksköterskebristen har fått lösas genom att ordinarie personal tagit på sig extrapass.

BRISTVARA. Sjuksköterskebristen har fått lösas genom att ordinarie personal tagit på sig extrapass.

Foto: Gunnar Ask

LULEÅ/JOKKMOKK2014-08-16 07:00

I början av sommaren var man i både Luleå och Jokkmokk oroliga för hur man skulle klara bemanningen av sjuksköterskor. Såhär när sommaren lider mot sitt slut kan man pusta ut. Det gick i år igen.

– Jag har jobbat i snart 40 år som sjuksköterska och förr tänkte jag att det nog kommer bli bättre. Men det är likadant varje år, säger Margareta Rask, chef över hemsjukvården och legitimerad personal i Jokkmokks kommun.

Genom kontakter har hon kunnat fylla tomrummen i schemat. Distriktssköterskor från vårdcentraler har jobbat lite på semestern och en har kommit utomlands ifrån för att vikariera. Det är en jakt på personal varje år.

– Vi börjar jobba med rekrytering i början av året men många bestämmer sig inte var de ska jobba förrän i början av sommaren, säger Agnetha Engman, områdeschef för sjuksköterskeenheten på Luleå kommun.

Genom att ordinarie personal frivilligt har tagit extra pass och flyttat semestern för en extra peng har man kunnat garantera patientsäkerheten. Chefer som underhållit sin kunskap har jobbat kliniskt och organisationen har fått jobba annorlunda.

– Personalen har fått jobba mycket. De har varit fantastiska, säger hon.

Om bara några månader börjar de jaga personal till nästa sommar. En del byter kommun under sommaren för att se något annat, och andra skippar sin semester. Det är så krisen löses varje år. På sikt tror Margareta Rask att det behövs stora förändringar.

– Man måste höja statusen på hela vård- och omsorgsområdet. Fler män i yrket, högre löner och fler karriärmöjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!