Jakthärvan sväller – fler djur har dödats

Den stora jakthärvan i Norrbotten sväller ytterligare. Nu misstänker polisen att nio rovdjur kan ha dödats olagligt.

22 maj 2017 22:11

De tidigare uppgifterna gällde sju djur, men nu är det uppe i fem björnar, tre lodjur och en järv.

Dokumentationen skiljer sig. I samtliga fall med lodjur finns bevis i form av inspelade filmer där lodjuren plågas och hetsas i fångenskap. Även järven finns på bild.

När det gäller björnarna har man hittat en björnskalle i en frys och även säkrat björnskinn som inte kommer från legalt skjutna björnar. Minst en av björnarna har snarats med vajer.

– Det har byggts på brott eftersom kring de inblandade, säger åklagare Åse Schoultz.

Bland annat är den jaktprofil i 45-årsåldern, som tidigare misstänkts för anstiftan till grovt jaktbrott och grovt jakthäleri, numera även misstänkt för grovt jaktbrott (gäller lodjuren). Samtliga fem misstänks även i olika grad för grovt vapenbrott. Polisen har gjort beslag av ett flertal vapen, vapendelar (bland annat en ljuddämpare) och ammunition där licens saknas.

Den man som haft myndighetsuppdrag och bland annat utövat tillsyn åt länsstyrelsen är misstänkt för grovt jakthäleri. Det handlar om björnskallen som återfunnits i en frys. Men mannens fall är fristående och kopplas i nuläget inte till de övriga.

– Det stämmer. I de övriga fallen är han inte straffrättsligt involverad men vi misstänker att han i någon del haft information, säger Schoultz.

Läs mer: Jakthärvan kan bli störst i sitt slag

Läs mer: Film på hur lodjur hetsas

Läs mer: Åtal väntas inom kort

Det var i augusti 2016 som polisen i en samlad aktion slog till mot fem män. Misstankarna gäller grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och grovt vapenbrott. Jakten har bedrivits i Vidsel och Morjärv. Förundersökningen är klar och åtal väntas i juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa