"Vad vi kan om Norrland? Inte mycket"

Skog i stället för rapsfält, palt i stället för gåsamiddag och mängder med mygg. Här är Daniel Zaar och Emil Sylvegård – skåningarna som har lämnat tryggheten, familjekritiken och läsken för att blomma ut i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/ishockey2014-06-23 07:30

Det är lunchrusning och den norrbottniska dialekten svävar omkring mellan kakelväggarna i en av restaurangerna på Storgatan i Luleå.

Daniel Zaar och Emil Sylvegård – samt undertecknad – bryter mönstret.

Vi är från Skåne.

– Vad vi kan om Norrland? Inte mycket. Det är kallt om vintrarna. Och mycket mygg, säger Daniel.

Leendena avlöser varandra när Luleå Hockeys skånska nyförvärv sitter vid ett bord lite avsides från övriga lunchgäster.

I väntan på dagens fiskrätt knaprar de på varsin portion med sallad.

– Man vill göra allt för att bli så bra som möjligt. Då får man offra mycket, knappt äta något godis eller dricka läsk, säger Emil.

– Jag har blivit mycket mer noggrann med maten sedan jag kom upp hit, framför allt med frukosten, säger Daniel. Innan käkade jag kanske en macka och lite yoghurt, nu gör jag äggröra och steker upp en lövbiff. 20-åringen tar en tugga av salladen och fortsätter:

– När jag kom hit så bodde jag tillsammans med Emil och hans flickvän den första månaden. Då märkte jag att han käkade annorlunda än vad jag gjorde. Kvarg har jag till exempel bara smakat innan, men det käkar han hela tiden.

Daniel är finliraren, fostrad i plantskolan Jonstorp, som efter succén i Rögle jagades av halva SHL, skrev NHL-kontrakt med Columbus och lånades ut till Luleå. Den ett år äldre Emil är powerforwarden från Malmö som efter två år i kanadensisk juniorhockey hamnade i Oskarshamn, och värvades av Luleå utan konkurrens från andra klubbar i landets högsta serie.

Daniel och Emil har vandrat längs olika vägar i jakten på framgång – men båda har kallats "supertalanger".

– Ja, jag vet inte... Det är roligt att höra så klart, men det är väl inget man tänker på direkt. Det är bara roligt att höra, säger Daniel, nästan lite generat, innan Emil fyller i:

– Jag var kanske en talang förut, men jag tycker att det har gått bort lite. Det har kanske inte varit den spikraka utvecklingen som man hade hoppats på, jag har fått jobba mig uppåt. Talang har jag väl varit, men "supertalang" vet jag inte... Han är mer talang än vad jag är, säger Emil och nickar mot Daniel.

De har stött på varandra tidigare, dessa skånska ynglingar. Bland annat i prestigefyllda Skånederbyn mellan Rögle och Malmö i juniorallsvenskan, via deras gemensamma agent Johan Finnström och i hockeyallsvenskan den gångna säsongen.

Dessutom kommer de från varsin hockeyfamilj. Emils pappa, Patrik Sylvegård, är en legendar i Malmö Redhawks. Daniels bror, Jonathan Zaar, har ett förflutet i både Rögle och svenska ungdomslandslag.

– Jag har alltid haft stor press på mig där hemma, med pappa som har lirat hockey i Malmö och vet vad som krävs för att bli bra. Han har alltid varit hård, jag har fått ett par utskällningar genom åren för att jag spelat dåligt och inte "varit där". Klart att det har stjälpt mig också, ibland har man kanske behövt något positivt. Men då har mamma varit där. Samtidigt har jag alltid haft stor press på mig själv. Det är väl något som har hjälpt mig de senaste åren, jag orkar trycket, säger Emil.

– Det känner jag igen, säger Daniel. När man kommer hem från en match, där det ändå har känts helt okej, så kommer pappa och klagar direkt. Sen går man till mamma och hon ger bara beröm, även om vi har spelat den sämsta matchen för säsongen.

Stämningen är avslappnad. De bägge framtidslöftena är harmoniska och ödmjuka – utan att vika ner sig.

– Man får inte sluta tro på sig själv. Det är väl det som bygger framgång till slut, säger Emil.

Hur är det att flytta så här långt, bort från "allt och alla"?

– Jag har haft lägenhet i Ängelholm och föräldrarna har bott i Jonstorp, det är väl 10-15 minuter mellan. Men mamma har tvättat och hjälpt till med handling, så det har varit som att bo hemma, säger Daniel, medan Emil fnissar bredvid.

– Klart att detta är ett stort steg, men om du ska flytta hemifrån kan du lika gärna flytta långt. Du är ju hemma på tre timmar med flyg ändå, fortsätter Daniel.

Emil tillägger:

– Det är fjärde året jag bor hemifrån, så jag är van. Men jag tror att jag pratar med mina föräldrar två-tre gånger om dagen.

Efter förra säsongens slutspelsfadäs har Luleå Hockeys trupp förändrats rejält. Emil och Daniel symboliserar ett fräscht, ungdomligt och spännande lag.

– Jag vill visa att jag hör hemma i SHL. Om jag tar en plats så är jag inte nöjd för det, jag vill bli så bra som möjligt. Drömmen är ju fortfarande NHL, den kommer nog aldrig att slockna. Sen vill jag hjälpa laget och kanske kunna ta ett SM-guld. Om det blir i år eller nästa år får vi se, säger Emil.

De yttre förväntningarna på Daniel och Emil skiljer sig radikalt. Luleå-fansen sätter ett stort hopp till Daniels finessrikedom.

– Klart att man har förväntningar på sig. Men det är ju första året i SHL, även om jag har några matcher. För stora krav ska man inte ha, att man ska gå in och dominera, säger Daniel.

Laxen är uppäten och vattnet uppdrucket. Med skäckblandad förtjusning begrundar Daniel och Emil det Norrbotten-quiz som NSD har komponerat.

– Jag är en dålig förlorare, men det här... jag är så dålig, så jag kan inte bli förbannad, säger Emil.

Daniel harklar sig och säger:

– Bara jag läste första frågan kändes det... sådär.

Daniel Zaars och Emil Sylvegårds norrbottniska resa har bara börjat.

Norrbottensquizen

Vi testade hur väl de nya skåningarna – både Luleå Hockeys och NSD:s – känner till sin nya landsände. Resultatet? Besvärande...

Deltagare: Daniel Zaar, hockeyspelare från Jonstorp, Emil Sylvegård, hockeyspelare från Malmö, Eric Persson, journalist från Ängelholm.

Domare och quizmaster: Pelle Johansson, krönikör från Avan.

1) Sverige har fyra nationalälvar – tre av dem ligger i Norrbotten. Vad heter de?

Zaar: ”Luleälv, Piteåälv.” 1 poäng.

Sylvegård: ”Pitieåälven, Kirunaälven och Skelleftiåälven.” 1 poäng.

Persson: ”Piteälven, Luleälven, Kalixälven.” 2 poäng.

Domaren säger: ”Skelleftiå” ligger inte i Norrbotten. Det lär Sylvegård bli varse den 10 september, om inte förr.

2) Vad hette Coop Norrbotten arena innan namnet såldes ut?

Zaar: ”Delfinen.” 1 poäng.

Sylvegård: ”Delfinen.” 1 poäng.

Persson: ”Delfinen.” 1 poäng.

Domaren säger: Full pott. Men den var enkel.

3) Sveriges högsta berg heter Kebnekaise, det vet till och med ni. Men vad heter det näst högsta – som också ligger i Norrbotten?

Zaar: ”–.” 0 poäng.

Sylvegård: ”?” 0 poäng.

Persson: ”S...” 0 poäng.

Domaren säger: Geografikunskaperna ger jag inte mycket för. Hittar någon av er ens till ishallen? Kebnekaise har de två högsta topparna i Sverige, därefter kommer Sarektjåkkås stortopp.

4) Snabbt: Nämn tre skotermärken.

Zaar: ”Yamaha, Marin, Volvo.” 1 poäng.

Sylvegård: ”Skoda, Saab och Honda.” 0 poäng.

Persson: ”Mitsubishi, Peugot och Volvo.”

Domaren säger: Driver ni med mig?

5) Palt är en norrbottnisk specialité. Vilka tillbehör kompletterar traditionellt denna gudarnas ambrosia?

Zaar: ”Fläsk, mjöl, sylt.” 1,5 poäng.

Sylvegård: ”Potatis och ärtor.” 0 poäng.

Persson: ”(Potatis), fläsk, sylt, mjöl, salt.” 1,5 poäng.

Domaren säger: Jösses... Ärtor till palten?

6) Ortsnamnet Luleå kommer ursprungligen från samiskans ”Julevu”. Vad betyder det?

Zaar: ”Julbyn?” 0 poäng.

Sylvegård: ”Lugn.” 0 poäng.

Persson: ”Harmoni.” 0 poäng.

Domaren säger: Nåja. Att ni inte har koll på er samiska må vara hänt. Mina kunskaper i danska kan i bästa fall beskrivas som bristfälliga.

7) Jaha, lite föreningshistoria. Luleå Hockey bildades 1977, men i första skedet under ett annat namn. Vilket?

Zaar: ”Julevu Hockey.” 0 poäng.

Sylvegård: ”Stålmannen.” 0 poäng.

Persson: ”Gokro... Gokra?” 0 poäng.

Domaren säger: Oooohh... Persson är nära, men nära skjuter inga harar ens på det norrbottniska fortet.

8) Allt är inte hockey i er nya stad. Basketen är stor i Luleå – hur många SM-guld har stans seniorlag tagit?

Zaar: ”11 stycken.” 0 poäng.

Sylvegård: ”8 stycken.” 1 poäng.

Persson: ”8 stycken.” 1 poäng.

Domaren säger: Det är svårt att veta om Sylvegård och Persson chansade eller verkligen kunde detta. Men det blir ju, som bekant, aldrig mål på skotten som man inte skjuter.

9) Okejrå, ni får en hockeyfråga till sist: Genom årens lopp har fyra svenskar vunnit fyra Stanley Cup-titlar vardera. Två av dem har norrbottniska rötter – vilka?

Zaar: ”Tomas Holmström, Mikael Renberg.” 1 poäng.

Sylvegård: ”Tomas Holmström, Anders Kallur.” 1 poäng.

Persson: ”Tomas Holmström, Stefan Persson.” 2 poäng.

Domaren säger: Snyggt av Persson, de andra skåningarna kunde i alla fall en av spelarna. Man får tydligen vara nöjd med det lilla...

Slutställning

Zaar: 6 poäng.

Sylvegård: 4 poäng.

Persson: 8 poäng.

Domaren säger: En succé? Nåja. Av totalt 16 poäng på spel räckte det med hälften för att vinna frågesporten. Jag är måttligt imponerad. Det är tur att två av pojkarna i alla fall har hockeyn att falla tillbaka på. Unge Persson kommer att få lära sig både att veta hut och norrbottnisk allmänbildning på NSD:s sportredaktion – det blir nog människor av de här gossarna till slut.

Facit till frågesporten:

1) Piteälven, Kalixälven, Torneälven (den fjärde, Vindelälven, ligger i Västerbotten).

2)Ishallen Delfinen.

3) Sarektjåkkå.

4) Möjligheterna är oändliga. Skidoo, Polaris, Yamaha, Arctic Cat, Lynx och Ockelbo, till exempel.

5) Fläsk kan räknas som både ingrediens och tillbehör, då många äter det stekt till palten. Dessutom ingår smör och lingonsylt i den klassiska treenigheten. Sirap? Tja, vissa gillar det...

6) ”Östervatten”, eller möjligen ”vatten som rinner österut”.

7) Groko Hockey.

8) 8 st.

9) Tomas Holmström och Stefan Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om