Så byggdes det nya laget

Den ena vill bara värva spelare som gör snygga dribblingar. Den andre kan inte ta ett snabbt beslut om så hans liv beror på det. Här är Luleå Hockeys dynamiska duo – och berättelsen om hur de byggde ett lag som de tycker ska kunna ta guld.

Heta förhandling. Under CHL-finalen snackades det framtid mellan Jakob Porser och Luleå Hockeys Thor Stöckel, sportdirektör, och Lars "Osten" Bergström, sportchef.

Heta förhandling. Under CHL-finalen snackades det framtid mellan Jakob Porser och Luleå Hockeys Thor Stöckel, sportdirektör, och Lars "Osten" Bergström, sportchef.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ/ISHOCKEY2015-09-09 13:30

Att Luleå Hockey värvat spelare från KHL och konkurrenter har inte undgått någon. Mycket har förändrats sedan Thor Stöckel – tillsammans med dåvarande klubbdirektörspartnern Peter Jidström – tog över och värvade Lars "Osten" Bergström till tjänsten som sportchef. På den tiden hade lagbyggarna en trång ekonomisk kostym att anpassa sig till.

– Vi skulle få de där 55 miljonerna för arenan, det var ju som att man inte fattade vilka summor det handlade om. Men just när vi började det arbetet kom riksdagsbeslutet om att det inte längre var tillåtet. Pang – där försvann 55 miljoner. Men någonstans tror jag det varit nyttigt för oss, säger Stöckel.

Varför?

– Vi hade förmodligen dammat iväg istället för att, som nu, etablera en – egentligen tråkig – kultur.

”Tråkig”?

– Jag vet inte om du minns, det var bland annat ett mittuppslag i Aftonbladet där spelaragenterna sa att vi var så jobbiga att de bara ville kräkas. Vi gick för hårt åt dem, så här i efterhand, och körde nästan över agenterna. Vi sa att vi inte skulle rulla ut någon röd matta, de var välkomna men ingen skulle komma hit och tro att vi skulle köpa oss till framgång.

Hur påverkade det?

– Det fick vi nog äta upp. Vi gick mycket i clinch med agenterna, vi var väldigt tuffa. Ett resultat dels av överambition, dels av stressen över att ha dåligt med pengar. Kanske gav det oss något i långa loppet, men då var de inte glada på oss.

Hade de rätt?

– Vi var för tuffa, men det ville vi inte erkänna då. Men vi är ju de vi är, vi är känslomänniskor. Allt gör vi inte rätt – men vi kan inte ändra på oss.

Är det annorlunda nu?

– Nu tycker jag vi har en helt annan dialog. Vi har reflekterat, kommit fram till att vi måste ha en annan attityd – utan att lägga oss platt. I dag hör de av sig, och det är klart att uppmärksamheten efter Porsers intåg har gjort att de fått upp ögonen för att det finns en annan börs hos Luleå Hockey. Vi ses på ett annat sätt. Vi är mer rumsrena nu.

Porsers intåg, ja. Under några gyllene säsonger gick Luleå Hockey från 1.5 miljoner i eget kapital till nästan 20. Även om klubben backat en del de senaste åren råder optimism, mycket tack vare att dataspelsmiljardären Jakob Porser bestämde sig för att satsa en del av sitt kapital på laget i sitt hjärta.

– Jag hade aldrig hört talas om honom. Visst hade jag sett att mina barn hållit på med Minecraft, men att det skulle påverka oss kunde jag ju inte tänka mig. När jag och Peter tog över var de ekonomiska ramarna begränsade, minst sagt, och då satt vi faktiskt och pratade om just det här, säger Stöckel.

Hur då?

– Vi undrade om det inte fanns svenskar som lyckats, norrbottningar som har väldigt mycket pengar. Vi gjorde till och med lite efterforskningar, men nästan alla vi stötte på undrade ju varför de skulle hjälpa Luleå Hockey.

Naturligtvis.

– Ja, de var ju affärsmän. ”Vad får jag för det här?” Vi kunde ju inte presentera de värdena, det handlar ju mer om hjärta. Och då är det svårt.

För några år sedan spelade Luleå Hockey en match i dåvarande European Trophy i Berlin. Någon timme innan match gick sportchefen Lars ”Osten” Bergström ut och vandrade runt ishallen. Ett gäng Luleåsupportrar ropade fast honom, de behövde hjälp att ta sig in i hallen och ”Osten” kunde väl tyska? Sportchefen hjälpte supportrarna, agerade tolk mellan dem och vakterna, och fixade in gruppen.

– Det är så jäkla lätt att vara cynisk, att bara rycka på axlarna och inte hjälpa folk. ”Osten” ledde in dem, hjälpte dem att hitta sina platser – därför att han i grunden tycker om att hjälpa folk. Vad glad jag är över att ”Osten” är sån, säger Thor Stöckel.

Ett par år senare gick Stöckel in på sportchef Bergströms kontor. Det var en helt vanlig höstdag i början av säsongen, men han märkte direkt att samtalet inte tillhörde det normala. VD:n Stefan Enbom kom in så småningom, ”Osten” la på och berättade vem han pratat med. Det var någon som hette Jakob Porser, han var en av de där supportrarna som ”Osten” hjälpt i Berlin, nu ville han tydligen sponsra Luleå Hockey.

– Vi var ju som bara ”va?”, säger Stöckel.

Var det oväntat?

– Det finns inte. Visst hade vi drömt om det, vi hade hoppats, men vår bild av verkligheten är att människor som Jakob inte existerar. Att någon kommer hit och vill hjälpa Luleå Hockey utan krav på motprestation – jag blir nästan tårögd.

Tack vare de extra pengarna och uppmärksamheten som de skapat har Luleå Hockey kunnat rikta in sig på en annan, högre, klass av spelare än tidigare. Hur allting börjar? Oftast med att någon ser något som hen gillar – och den personen arbetar inte alltid åt Luleå Hockey.

– Vi är många som jobbar med lagbygget. Dels har vi framtidsgruppen, dels tränarna – och dessutom får jag många mejl från allmänheten. ”Kolla upp den här killen”, ungefär, många tips och mycket hjälp. Gamla spelare kan höra av sig och tipsa. Vi ser ju många matcher, vi kollar och letar. Vi får mycket information och den vi inte får försöker vi skaffa oss, säger Lars "Osten" Bergström.

Berätta om framtidsgruppen.

– Där sitter Freddy Lindfors, Lasse Lindgren, Jonas Andersson-Junkka och Thomas Bäckström. Sen har vi ju ett stort inofficiellt nätverk, allihop. Gamla spelare, folk man jobbat med förr, det är inga nybörjare i gruppen. Junkka känner mycket folk i Nordamerika och Finland, Lasse är ute och reser mycket – vi får fram mycket information.

Hur använder ni den informationen?

– Vi har försökt jobba med att vi ska se spelarna flera gånger, vi ska diskutera sinsemellan, vi ska skaffa referenser och helst av allt ska vi ha ett personligt möte. Ibland går inte det – då får man ta det via telefon.

Ibland blir beslutet fel ändå.

– Ja, och om det blir fel kostar det pengar, oftast i alla fall. Dessutom blir det jobbigt. Det blir problem socialt, det ska flyttas, stökas, man ska ändra gruppdynamiken… Det blir mycket merjobb. Kan man vara noggrann är det bra.

Ni har lyckats bra med talangvärvningarna, spelarna som ska utvecklas, men lite sämre med spetsen.

– Nåja. Linus Klasen, Janne Niinimaa – jag förstår hur du menar men tycker inte att du har helt rätt. Dixon, Viitaluoma, Tommi Miettinen… Vi har ändå värvat prisvärt för kategorin. Hade de nått nivån ”Carl Söderberg som bäst” tror jag vi fått se ett annat Luleå nu, kanske med något guld till. Kolla Kim Hirschovits, han vinner finska poängligan, men blev någon form av tredjecenter hos oss. Det har varit bra killar, bra spelare – men de har inte lyckats ta klivet till stjärnstatus hos oss. Bra spelare betyder så mycket under så lång tid.

Hur är det att värva från konkurrent i samma serie?

– Det är väldigt mycket fair play. Vi sportchefer känner varandra så bra, vi är ju på resor ihop, det är inte så mycket tjuv- och rackarspel. Sen får man visa respekt för att spelare står under kontrakt och är inne i sin viktigaste period på säsongen. Där kan man komma längre i SHL – i Nordamerika är det jättestrikt. Vi måste ta det vidare, jag skulle gärna vara utan all silly season innan säsongen är över, det oroar både fans, sponsorer och spelare. Men nu är det som det är.

Nästa säsongs lagbygge påbörjas generellt samtidigt som nuvarande säsong drar igång.

– Det har förändrats markant sedan vi började. Nu är det betydligt tidigare än förr, i och med att du är tvungen att ha ett eget kapital tillåts du också vara mer långsiktig. Vi började egentligen när förra säsongen startade, säger Thor Stöckel.

Ibland kan dock även de bäst förberedda planer behöva läggas på is.

– I fjol hade vi en plan som vi började förverkliga – men den planen hamnade i vänteläge i och med att vi fick sportsliga problem. Då fick vi lägga fokus på att lösa den situationen, det var lite irriterande. Ska man hitta de riktigt eftertraktade spelarna måste man vara tidigt ute, särskilt om man inte har de riktigt stora pengarna, säger Stöckel.

Men ni hade klart för er vad ni var ute efter?

– Det fanns en tanke redan då. Vi behövde en toppcenter, vi behövde mer offensiv, vi behövde spela lite attraktivare ishockey.

Så, hur går klubben tillväga när man hittat en spelare som man tycker om?

– Jag kommer ju från företagsvärlden, jag är van att lämna offerter, att träffa människor, lyssna på dem. Vi har gjort en slags pyramid när vi presenterar våra erbjudanden. Vi börjar med staden och Norrbotten, allt som finns, det attraktiva. Sedan kommer föreningen, som hockeyväxthus. Till sist kommer pengarna, det rent finansiella, berättar Thor Stöckel.

Finns det annat som spelar in?

– Att ta hand om familjerna är en helt annan sak nu än när vi började. Lägenheter, möbler, dagis, skola – jag kunde inte ens inbilla mig vilken apparat det är att administrera ett a-lag. Nu har vi dessutom damlag, juniorlag, pojklag – det är en enorm maskin som ska snurra.

Ge ett exempel.

– Bara en sån här sak: Säg att vi värvar en amerikan med fru och ett barn – de är ju utanför vårt sjukförsäkringssystem. Vad händer om hon blir gravid och ska föda? Kolla på den där stackars rumänskan som tvingades föda i bilen – det kostar skjortan ändå. Såna där saker måste vi hålla koll på, när man egentligen bara vill utveckla sporten. Och det måste göras rätt – annars kommer styrelsen, sponsorer och ni i media att såga oss fullständigt.

Nu är lagbygget klart och den dynamiska duon med det sportsliga ansvaret är i stort sett nöjd.

– Jag tror vi har tio spelare som är 22 eller yngre. Kan Wallmark prestera som han gjorde i början av fjolåret – under en hel säsong? Kan Cehlarik ta nästa kliv och bli en konsekvent producerande forward? Klarar de det – då blir vi att räkna med,säger Bergström (även om rätt siffra, med tredjemålvakten Samuel Ward inräknad, är nio).

"Osten" håller med om att han nog inte ställt ett bättre lag på benen innan säsong under sin tid som sportchef, även om han helst skulle vilja sätta sig ner med papper och penna och göra en sammanställning för att vara helt säker.

– ”Osten” är mer kalkylerande, jag är mer ”nu kör vi”. Han vill helst eliminera alla risker, jag tycker det är bra – men någon gång får man gå till beslut, säger Stöckel och skrattar.

– Stöckel? Han vill bara värva spelare som gör hårnålsdribblingar. Jag vill ha mer rejäla killar, fnyser "Osten" och ler.

Miss

Sportdirektör Thor Stöckel berättar om de som slank undan.

LINUS OMARK

– Vi har alltid haft en bra dialog med Linus, han har alltid varit välkommen att träna med oss, vi vill att han ska komma ihåg att vi finns. Det är fantastiskt kul att det går så bra för honom och det är viktigt att ha en relation. Det hade ju sett för illa ut om man bara kommit springande så fort han haft utgående kontrakt. Vi pratade med honom men i slutänden stod det klart att vi inte kunde matcha de erbjudanden han fick från KHL.

ANDERS NILSSON

– En annan spelare som är härifrån, som förknippas med oss. Det här är underhållning, ett slags gladiatorspel, men det är ändå charmigt och personligt med egna kulturbärare. Han hade ett fantastiskt fjolår och det gav honom naturligtvis chansen att få riktigt bra betalt i KHL – och dessutom ett NHL-kontrakt. Det kommer vi aldrig att kunna tävla med.

LINUS KLASEN

– Ungefär som med Omark, vi försöker ha en bra dialog. Han lyfter ju Luleå så fort han får chansen, man blir nästan rörd. Han fick någon form av trygghet här, egentligen blev han ganska trist utåt, men han blev en fantastisk hockeyspelare. Han har ju sagt att han skulle tänka sig att flytta hit, men han är ju attraktiv för många klubbar. Vi hade en lång dialog där vi försökte höja, höja och höja innan vi insåg att vi inte hade de pengarna. Inte just i år, sen kanske situationen blir annorlunda så småningom.

JUSTIN AZEVEDO, DAN SEXTON

– Vi har tittat på dem under många år, drömt om dem och tänkt att ”jaja, vi kan inte få mer än ett nej”. Azevedo har lyckats väldigt bra i KHL och vi har varit på honom och Sexton. Vi gick in med mod i barm, vi är ju inte barskrapade, och tänkte att vi i alla fall kunde vara med och diskutera. Men vi insåg rätt snabbt att nej, det kunde vi inte. Det blev en bister krock med verkligheten – men det fanns ändå ett intresse från Azevedos sida, om jag tolkade situationen rätt. Kanske handlade det lite om nyfikenhet.

Träff

Stöckel och sportchef Lars "Osten" Bergström om värvningarna.

JACOB MICFLIKIER

– De hade en kedja med Micflikier, Taffe och Little som bar dem. Vi var mycket bättre än Linköping i flera matcher – som vi ändå förlorade, på grund av dem. Då börjar man ju fundera. Taffe fanns med i resonemanget, men han vek kanske ner sig lite i slutspelet och Little satt ju på kontrakt. Då utvecklade vi diskussionen med Micflikier. Han hade de poängegenskaper vi var ute efter, han var bäst i anfallszon, han var bra i powerplay. Dessutom fick vi rapporter om att han var en bra karaktär, bra kille, kunde spela center och teka… Då började vi fundera lite närmare. Sen är det en förhandlingsprocess, den blev ganska lång och vi gjorde klart bara en dag innan vi gick ut med det, säger Bergström.

– Han hade nog tänkt stanna i Linköping, han ville inte till KHL och de ville ha honom. Men jag tror inte att de riktigt orkade med kostnaden, det är inte så att han har ett monsterkontrakt men det känns som att de tittar lite på oss och försöker hitta lite mer karaktär för lite mindre peng. Han var nyfiken, vi tyckte att han begärde lite för mycket och försökte vänta ut honom. Såna här spelare hade vi aldrig kunnat gå efter tidigare, men vi behöver ju inte kasta pengar efter dem bara för det. Kanske har vi igen lite grann att vi var lite snikna förr i tiden. Det är oftast inte så att spelarna hoppar högt när vi kommer med vårt första bud, vi försöker vara lite försiktiga och ibland leder det ju till att man skrämmer bort spelarna. Det är jättesvårt att veta vad som är rätt nivå, men i det här fallet lyckades vi, säger Stöckel.

BILL SWEATT

– En spelare som vi gillat. Han har alltid varit bra mot oss, då får man ett extra gott öga för honom. Han har fart, gör poäng och är i en bra ålder – det kändes bra. Han hade en uttalad ambition att spela med ett lag som satsade på att vinna. Den här verksamheten är ju sån att vinner man sina matcher så är det betydligt trevligare, det blir roligare att ligga tvåa än tolva. Även om pengarna tickar in på kontot vill alla vara i en vinnande miljö. Jag tror att många ser att Luleå vinner i CHL, vi är ofta med därframme – och nu ska vi satsa. Det har nog tilltalat, säger Bergström.

ANTON HEDMAN

– Suck… Ja… För det första tycker jag det är kul att Anton fick sån utveckling och fart på sin karriär förra gången han var här – men snålheten bedrog visheten lite grann när vi släppte honom. Vi tänkte att om han får den här ökningen så kanske han är nöjd, men då blev han intressant för andra klubbar och… Tja. Nu är han tillbaka, i alla fall, och det är glädjande att han vill komma hit på fyra år och bli norrbottning på riktigt. Helst hade jag ju inte velat ta den där svängen till Färjestad – men ibland är det vägarbeten så att man får åka runt. Man lär sig, säger Bergström.

TONI RAJALA

– Han är född 1991, ändå har han skaffat den erfarenhet som han har. Jag tror att hans rådgivare sett att Luleå skulle passa honom där han befinner sig. Han har varit på en hög nivå – men ändå inte nått dit han hör hemma. Han är en Olausson, Arblrandt, Enterfeldt – fast uppgraderad. Han hade allt vi letade efter, vi visste vad han var för person – och det är viktigt att få hit spelare som brinner för att ta nästa steg. De vill lyckas själva och brinner för det, det är optimalt, säger Bergström.

– Egentligen en ersättare till Klasen, när vi gick bet på honom blev det aktuellt. Jag har alltid gillat honom, han brinner för att komma till NHL och ser Luleå som en språngbräda dit. Det handlar inte bara om pengar, han kommer hit för att utvecklas. Vi var inte ensamma om att vilja ha honom, men jag tror att finnarna pratar med varandra och det är ingen hemlighet att de flesta trivts rätt bra i Luleå. Här hänger spelarna ihop mer, i storstäderna sticker de åt varsitt håll efter träningarna, säger Stöckel.

CHRISTOPHER MASTOMÄKI

– Det har snackats mycket om att vi behöver centrar, jag tycker det ser bra ut ändå. Dessutom är centerrollen lite övervärderad nu för tiden. I dag handlar det om totalhockey, alla ska kunna göra det defensiva jobbet. Centerrollen i dag handlar mer om att teka och kanske hjälpa backarna i egen zon, själva spelet är hela femman involverad i. Med det sagt har Mastomäki chans att bli en ny sån klassisk tvåvägscenter. Thomas Rundqvist, Jörgen Jönsson, Johan Davidsson – en kille som tävlar över hela banan och höjer sina lagkamrater. Det är mycket framtid i honom, såna centrar vill alla ha och när vi nu hade en möjlighet – och en koppling, via Fagervall – så tog vi chansen rätt tidigt, säger Bergström.

JACOB LAGACÈ

– Han hade vi inte hittat utan Asplövens hjälp – det får vi tacka dem för. Nu ska han ta nästa lkiv, men han visar hela tiden att han vill göra det. Grundtalangen finns där. Olausson, Fogström och Enterfeldt gjorde samma resa som han – men det finns ju också exempel på spelare som misslyckats. Han är bra på mycket, han har fart och offensiv touch, säger Bergström.

ILARI MELART

– Vår säkerhetschef har slutat, Melart kommer att få en dubbelroll här, hahaha. Vi har tittat på honom länge, redan där när IFK Helsingfors vann i Finland, han var en publikfavorit där redan då. Stor, hård, fysisk – men ändå bra skridskoåkare och skott för sin storlek. Det är en sån där spelare som vi har tittat på, frågat om, undrat vad som händer – och trägen vinner. Han har varit både i NHL och i KHL – men nu har han kommit hem, hahaha. Fagervall pratar finska, vi har fler i organisationen som gör det, de vet att det alltid funnits finska spelare i Luleå och de har oftast trivts – det är bra, säger Bergström.

– Vi tittade på honom i HIFK, vi behövde en försvarschef, en Tollefsen eller Welch som gärna får vara lite otäck. Vi kommer inte att vinna matcher på att spela fult, men det är ändå ett intressant verktyg att ha. Det är skillnad på honom och till exempel Sebastian Meijer. Han var nopg lite less på KHL, han var långt borta och lite nyfiken på Sverige, säger Stöckel.

BRENDAN MIKKELSON

– Vi började titta på honom redan innan Fagervall kom hit, när de båda var i Västerås. Vi har sett honom rätt mycket och varit intresserade – men sen ska det passa. Nu när Näkyvä försvann hade vi en plats ledig. Han kan alla spelets moment, det finns de som tycker han är AHL:s bäste back och Fagervall känner honom. Det kändes som ett ganska säkert kort. Vi visste att intresset för Europa fanns där, via agenter, och sen handlar det bara om att följa spelaren. Han var ganska kall, frågade mycket och till slut gick det att genomföra. Det är ju en särskild typ av spelare som passar här. Vill man bo i en storstad och ha plusgrader på vintern ska man ju inte söka sig till Luleå, det är inget att hymla om. Vi försöker skicka information och vara ärliga, så att det inte blir några missförstånd. Oftast är det en längre process när spelare drar till NHL. Vi vet ju redan nu att Wallmark, om allt går rätt, lär vara förlorad till nästa säsong. Näkyvä gick lite snabbare, men vi var ändå lite förberedda, säger Bergström.

– Jag pratade med Västerås klubbchef, som hyllade honom och sa att det var en fantastisk kille. Man är ju lite orolig i och med att… Ja, allsvenskan, vad betyder det? Men han har ändå 136 NHL-matcher. När vi ville värva honom fick han tvåvägs i NHL men spelade bara i farmarligan. När han visade att han var redo att komma hit gick det snabbt. Vi skrev ett tvåårskontrakt med honom, både Micflikier och Melart ville ha det också men av olika anledningar blev det bara ettårskontrakt med dem. Vi ville vara lite försiktiga, säger Stöckel.

CRAIG SCHIRA

– Vi var på honom redan i höstas, när vi ville förstärka laget, men HPK ville inte släppa honom då. Vi har varit flera stycken från föreningen och sett honom, han var assisterande kapten och hade mest speltid av alla. Sportchef i HPK är Janne Laukkanen, jag litar mycket på hans omdöme och han sa att det var en fin kille. Man märker vilka man kan lita på, vilka som ser likadant som en själv på hockey, och Janne är en sån. Stöckel gillar bara såna som gör hårnålsdragningar, hahaha. Jag ska inte säga att jag sitter med facit, jag vill ju alltid förankra med framtidsgrupp, tränare, Stöckel och så många som möjligt. Det är ingen auktion: ”Pang, nu slår vi till” – det är en process. Det känns också som ett säkert kort – men man vet ju aldrig, säger Bergström.

– Honom har ”Osten” tittat på, varit och sett när han spelat, under et, ett och ett halvt års tid. Det är en back han gillat. Agenten sa att det var ett NHL-kontrakt på gång, eller om det var KHL, men han blev väldigt intresserad. Vi hade ett antal andra namn vi tittade på men det gick rätt snabbt när han bestämde sig. Gör han ett riktigt bra år här kan hans chanser att gå vidare i karriären bli bättre, säger Stöckel.

PONTUS SJÄLIN

– Han är draftad av Minnesota i NHL, de ville att han skulle komma hit för att de tyckte det var en bra organisation att utvecklas i. Det är lite samma situation som med Mastomäki, ett framtidsnamn som kan bli riktigt bra. Där har vi en fördel tack vare Asplöven, vi har en helhet som är rätt tilltalande. Vi har vår ungdoms- och juniorverksamhet, vi har tränare som är duktiga på utveckling, vi har Asplöven – det är ganska enkelt att komma hit och spela hockey. Dessutom är hans farbror Jens tränare i föreningen, det låg oss säkert inte i fatet, säger Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om