Internhyror frågetecken i skolspar

Lokalhyror, städning och skolmåltider utgör besparingar i förslaget om skolnedläggningar. Men det finns frågetecken kring hyrorna.

Vid en presskonferens i kommunhuset presenterades skolnedläggningarna. Från vänster Britt-Marie Ejnestrand, it- och administrationsansvarig, Annica Backman, förskolechef, Maarit Enbuske, skolchef, Louice Stridsman, grundskolechef och Helena Bergström, ekonomi- och HR-ansvarig.

Vid en presskonferens i kommunhuset presenterades skolnedläggningarna. Från vänster Britt-Marie Ejnestrand, it- och administrationsansvarig, Annica Backman, förskolechef, Maarit Enbuske, skolchef, Louice Stridsman, grundskolechef och Helena Bergström, ekonomi- och HR-ansvarig.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2019-03-27 15:16

Det handlar nämligen om internhyror som faktureras av stadsbyggnadsförvaltningen. Pengar som alltså försvinner i en annat fack av kommunens börs, något som låter som en slags Ebberöds bank i kommunal tappning.

– Det stämmer att när lokalerna lämnas så hamnar de i vår lokalbank där de bara kostar pengar. Vi får inte några intäkter för dem för stunden. Men i det långa loppet leder det till en besparing, säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.

Hinner det ens bli några besparingar under 2019?

– För vår förvaltning blir det besparing. Kostnaden hamnar hos stadsbyggnadsförvaltningen. Men av de 4,7 miljoner som vi sparar på skolorna i år utgör hyrorna bara 1,5 miljoner. Huvuddelen tas i måltiderna, säger Maarit Enbuske, skolchef.

Lokalerna ska antingen rivas, säljas eller användas till annat. En inte helt ovanlig utveckling är att en friskola bildas i byn och tar över lokalen.

– Det kan nog finnas de som vill köpa lokalerna, säger Wiklund Wårell.

Kommunen har även ett visst behov av reservlokaler.

Uppgifterna framkom vid den presskonferens som barn- och utbildningsförvaltningen kallat till på onsdagen. Där presenterades besparingar inom barn- och utbildningsförvaltningen för resterande del av 2019 i form av stängning av fyra skolor, tre förskolor och avskaffande av subventioner för busskort till gymnasielever, uppgifter som Norrbottens Media redan berättat om.

Läs mer: Avslöjar: Skolorna och förskolorna som hotas

De skolor som berörs är Vitåskolan, Klöverträskskolan, Borgmästarskolan och Kyrkbyskolan. De förskolor som stängs är Ängesby förskola, Jämtöns förskola och Karlsviks förskola.

Vid presskonferensen framkom att Luleå har en överkapacitet för grundskolan. Luleå har 9300 platser i den kommunala grundskolan och bara 7500 elever.

Någon besparing på personal är det inte tal om. All personal vid de enheter som stängs ska placeras på andra skolor eller förskolor.

Maarit Enbuske uppger att större enheter ger flera fördelar för kommunen utöver besparingarna; bättre tillgång till elevhälsa, mer flexibel pedagogisk organisation och bättre förutsättningar att erbjuda heltidstjänster.

Läs mer: Chockförslaget: Skolorna stänger till hösten

Kommunen ska nu informera personal, föräldrar, elever, hålla samråd i förskolorna, göra jämställdhetsanalys (riskerar flickor och pojkar att drabbas olika?) och en barnkonsekvensanalys.

Det är ju inte första gången sådant här genomförs. Vad vet man sedan tidigare om hur barnen påverkas av att hamna på större enheter?

– Det finns ingen forskning som entydigt visar att större enheter är bättre eller sämre för eleverna. Mycket beror på lärarbehörighet, ledarskap och hur organisationen ser ut, säger Maarit Enbuske.

Övergripande risk- och konsekvensanalys med skyddsombud är redan gjord. Nu ska den göras med övrig personal också.

Läs mer: "Jag är otroligt besviken"

Enligt Enbuske är det här bara början på skolförändringarna i Luleå. För 2020 måste ytterligare besparingar göras, och eftersom landsbygden drabbats hårt i det här förslaget kan centralare skolor i Luleå stå på tur.

– Så kan det bli. Vi vet att vi behöver komma med fler förslag. Slutgiltigt avgörs ramarna av den budget som tas i fullmäktige till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om