I kylans spår – nu tar solresorna slut

Sommarvädret lyser med sin frånvaro i hela länet. Det betyder rusning till resebyråerna – men nu börjar solresorna att ta slut. ”Man gör inte så många sådär jätteglada”, säger Britt-Marie Forsberg på resebyrån NEX.

22 juli 2017 05:00

Augusti närmar sig och än har inte den riktiga sommarvärmen intagit Norrbotten. Visst, några soliga strödagar här och där har det varit, men överlag har regnet, blåsten och kylan haft ett stadigt grepp om länet.

Nu börjar semesterfirarna bli desperata – och det är rusning till resebyråerna.

– Folk kommer in hela tiden. Det börjar bli lite desperat nu när det är sista veckan, kanske tredje eller fjärde, och det bara regnar, regnar, regnar, säger Britt-Marie Forsberg som är privatresekonsult på NEX i Luleå.

Då värmen vägrar inta Norrbotten väljer många att fly till varmare breddgrader. Men de billiga sista minuten-resorna börjar ta slut.

– Många kommer in och frågar om det finns någon sista-minuten. Men det finns bara ströplatser kvar. Sen finns det resor i augusti, men de som finns är dyra. Det är ordinarie priser på dem, säger hon.

Från Luleå airport arrangeras det charterresor bland annat till olika destinationer i Spanien, Grekland och Cypern.

– Det är sju destinationer från Luleå som är direkta charterresor. Vi har strukit Turkiet helt, det är ingen som efterfrågar det just nu, säger Forsberg och syftar på det sköra politiska läget i landet.

– Därför har de övriga destinationerna ökat väldigt mycket. Som Mallorca. Det har alltid varit populärt, men nu är det enormt populärt.

Britt-Marie Forsberg minns sommaren 2014, då det var strålande väder i Norrbotten.

– Då fick vi dumpa resor i augusti. Till och med många som hade bokat resor i augusti struntade i att åka för det var så fint väder, de tyckte att de hade fått nog med sommar. Det finns väl ingen bransch som är så väderkänslig som resebranschen.

Hur går det till under rusningen? Ringer folk eller kommer de in och vill köpa resor?

– Folk ramlar ju in, men de ringer också. De här veckorna har det nog ringt lika mycket, det är samma sak över hela Norrbotten. Det är många desperata Kirunabor som ringer. Folk ramlar in med hela familjen. Många norrmän har det varit också, som campar i Karlsvik och tänker att de ska ta en solresa i stället.

Tvingas ni säga nej till folk?

– Ja, vi får säga nej. Och när man väl säger priset på det de hade önskat var hälften så dyrt så backar de också. Det är inte så roligt, man gör inte så många sådär jätteglada. De som har fått sina resor är glada, men inte de som tror att det ska finnas några i morgon, säger Britt-Marie Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!