Hyresstopp skapar oro i vården

Hyrpersonalen fasas ut. Då räknar regionledningen med tillfälligt försämrad tillgänglighet i vården. "Det kan bli påfrestande", säger biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist.

Biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist är tydlig med att minskad inhyrning på kort sikt kommer att få negativa konsekvenser.

Biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist är tydlig med att minskad inhyrning på kort sikt kommer att få negativa konsekvenser.

Foto: Anders Alm

Luleå2018-06-14 18:50

Nu tar alla 21 regioner och landsting krafttag mot sitt beroende av inhyrd personal. Nio av dem har redan minskat sina kostnader – och till hösten ska åtgärderna börja ge resultat även i Norrbotten.

I närsjukvården, där inhyrningen kostar absolut mest, ska kostnaderna för inhyrda läkare minska med 20 procent redan i år. Den 1 oktober är det totalstopp för inhyrning av grundutbildade sjuksköterskor och den 1 november är det stopp också för specialistutbildade sjuksköterskor, även om det i det senare fallet öppnas upp för dispenser.

En distriktsläkare vi har varit i kontakt med är orolig för att de hårda tagen ska leda till permanent kraftigt försämrad tillgänglighet, särskilt för de patienter som har allra störst vårdbehov.

– Vi vill inte på något sätt vara otydliga med att det kan bli konsekvenser. En och annan väntetid kan bli lite mer besvärande och tillgängligheten kan få sig en törn, men det är under en övergående period, säger Jonas Thörnqvist.

Kommer ni att kunna upprätthålla hyresstoppen?

– Från den 1 oktober kommer vi att kunna hålla det, absolut. Men för specialistutbildade måste vi ha ett dispensförfarande.

Jonas Thörnqvist poängterar att eventuella konsekvenser inte kommer att drabba den akuta sjukvården.

Han tror att det är nödvändigt att vidta kraftfulla åtgärder, som till en början kan drabba verksamheten negativt, men på längre sikt ska leda till tydliga resultat. När Norrbotten och de övriga regionerna agerar tillsammans blir marknaden för bemanningsföretag betydligt mindre.

– Det blir inte lätt att bo här uppe och jobba i hyrbranschen, samtidigt som det pågår aktiviteter som ska göra det mer attraktivt att vara anställd i sjukvården.

Men många av läkarna som hyrs in är antingen över 65 år eller saknar koppling till länet, vilket gör deras intresse för fasta tjänster i Norrbotten tveksamt.

– En sanning med modifikation. Det finns folk i arbetsför ålder som bor i länet och är inhyrda av oss. Kan vi börja med att anställa dem får vi se hur det utvecklar sig sedan.

Regionen gör insatser för att höja löner för sjuksköterskor och distriktsläkare. Dessutom ska utbildningsmöjligheterna förbättras med fler ST-platser, möjlighet till studielön för sjuksköterskor som vidareutbildar sig och stipendium för undersköterskor i Malmfälten som vill studera till sjuksköterska.

Kompetensväxling är en annan åtgärd som vidtas. Arbetsuppgifter flyttas från en yrkeskategori till en annan, för att frigöra till exempel läkarresurser och nyttja kompetensen på bästa sätt.

Distriktsläkaren vi har varit i kontakt med tycker inte att kompetensväxlingen fungerar. När läkarna fråntas patienter med enklare åkommor blir yrket mindre varierat och mer slitsamt, eftersom allt mer tid får ägnas åt allt sjukare patienter. En läkare som möter olika typer av patienter, med olika problem, har också större möjligheter att bygga upp ett ömsesidigt förtroende mellan sig själv och sina patienter.

Men kompetensväxling är nödvändigt för att verksamheten ska fungera, enligt Jonas Thörnqvist. Han hänvisar till tandvården, där tandhygienister och -sköterskor tagit över flera delar av tandläkarnas arbete.

– Och precis som tidigare säkerställer vi att våra medarbetare har rätt kompetens för att utföra sina arbetsuppgifter.

Förra året spenderade Region Norrbotten 297 miljoner kronor på inhyrd personal. Hela den offentliga sjukvården i Sverige lade 5,2 miljarder på att hyra in medarbetare.

Jonas Thörnqvist konstaterar att situationen är ohållbar ur ett ekonomiskt perspektiv och är övertygad om att större andel egen personal också höjer kvaliteten.

– Det skapar trygghet och i längden ökar det patientsäkerheten. Vi tror att det går att få god förståelse från norrbottningarna för detta. Sedan ska man inte sticka under stol med att det kommer komma tidpunkter i vår verksamhet där det kan bli ordentligt ansträngt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om